Fitnes i dijeta

Dr Filgud razbija mitove u koje slepo verujemo: Lubenica goji, nikako sok od pomorandže... VIDEO

Da li je gladovanje dobro za organizam i koje namirnice bi trebalo konzumirati tokom vrelih dana, samo su neka od mnogobrojnih pitanja gledalaca TV Prva na koja je stručno odgovorio dr Saša Plećević (dr Filgud)

Četvrtak, 30.06.2022.

11:08

Izvor: B92

Dr Filgud razbija mitove u koje slepo verujemo: Lubenica goji, nikako sok od pomorandže... VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Nemojte, molim vas, ove fastinge. Ne jedete ništa po čitav dan i jedete samo po četiri sata. Vi ako u ta četiri sata pojedete mnogo više hrane nego što je potrebno, vi ćete se ugojiti, a ako pojedete manje hrane vi ćete u početku stvarnio smršati, a kasnije će metabolizam početi da usporava."

Kako kaže, treba jesti redovno, ali i praviti pauze između obroka. "Doručak u 9.00, užina u 12.00, ručak u 15.00, večera u 18.00, 19.00 i nakon toga ne bi trebalo ništa da jedete. Ciklus se ponavlja, a prvi obrok je tek u 9.00 ujutru", kaže dr za TV Prva.

On se osvrnuo i na trenutnu dijetu koja podrazumeva unos velike količine voća - najviše lubenice, a to nije, kaže on, zdravo.

"Unesete 10, 15 kg lubenice, tri do četiri i po hiljade kalorija, a organizmu je potrebno, dnevno, dve hiljade kalorija. Taj višak ide u masti i tako se gojite", ističe doktor, objašnjavajući da lubenica nema sve hranljive sastojke - ima vodu, minerale, vitamine, ali nema masti i proteine, pa zbog toga ne može da bude obrok koji će vas zasititi.

Doktor je dalje u videu objasnio zašto ne bi trebalo da jedemo voće izjutra i koja je najbolja hrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.