Fitnes i dijeta

Testirajte svoje kretanje ovim jednostavnim testom

Možete li na optimalan način izvesti ovaj jednostavan pokret (test kvaliteta pokreta)?

Sreda, 29.04.2015.

13:57

Autor: Luka Bogdaniæ

Default images
foto: Splash

Podeli:

Ovaj test posmatra funkcionalno ponašanje gotovo svih zglobova vašeg tela, a proverava i sposobnost koordinacije pri pokretanju tih zglobova u jednom od osnovnih pokreta čovekovog tela - čučnju. Iako pozicija dubokog čučnja nije neophodna za mnoge funkcionalne aktivnosti, brojni funkcionalni pokreti se baziraju na specifičnom ponašanju zglobova tokom ovakvog čučnja.

POČETNI STAV: Stati uspravno, sa stopalima otprilike u širini ramena i okrenutim ravno ka napred. Motku držati iznad glave sa ispruženim rukama i raširenim znatno više od širine ramena.

POKRET: Zadržavajući pete na zemlji i što vertikalniji položaj trupa, glave i ruku, čučnuti što je niže moguće i ostati kratko u donjoj poziciji, a zatim se vratiti u početni - stojeći položaj.

PROVERA: U donjoj poziciji potrebno je proveriti sledeće elemente:

- Kolena se nalaze direktno iznad stopala.

- Stopala su postavljena ravno ka napred tj. ne idu u stranu.

- Motka se nalazi direktno iznad stopala.

- Trup je paralelan sa potkolenicom ili se bliži vertikali.

- Butina je ispod horizontale.

foto: Thinkstock

ANALIZA REZULTATA: Ako su svi elementi zadovoljeni, vaše telo funkcioniše optimalno u pokretu dubokog čučnja. A dobra je verovatnoća da i u ostalim fundamentalnim pokretima vaše telo dobro funkcioniše!

Napomena: Ako u bilo kom trenutku za vreme ovog testa - pokreta osetite bol u nekom delu tela, dobro bi bilo da se obratite lekaru.

Luka Bogdanić, personalni trener
intensivenow.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare