Fitnes i dijeta

Koliku kalorijsku vrednost ima alkohol?

Kalorije koje se nalaze u alkoholu su prazne kalorije i nemaju nutritivnu vrednost. Većina alkoholnih pića sadrži čak i vitamine i minerale, ali u veoma malim količinama...

Ponedeljak, 05.01.2015.

08:55

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Alkoholna pića nastaju fermentacijom i destilacijom prirodnog skroba i šećera.

Kalorije koje se nalaze u alkoholu su prazne kalorije i nemaju nutritivnu vrednost. Većina alkoholnih pića sadrži čak i vitamine i minerale, ali u veoma malim količinama.

Konzumiranje alkohola smanjuje nivo masti u organizmu, ali i crpi energiju. Dakle, dok naše telo skladišti hranljive materije, proteine, ugljene hidrate i dobre masti koje su nam neophodne jer pružaju energiju, alkohol s druge strane crpi tu energiju i zaustavlja određene procese u organizmu, uključujući apsorbciju hranljivih materija i masti.

Većina alkoholnih pića je visokokalorična jer sadrži iste sastojke, na primer pivo i kokteli. Dakle, ako smanjite unos alkohola značajno ćete smanjiti i količinu kalorija.

Olakšavajuća okolnost za one koji u najluđoj noći planiraju da konzumiraju alkohol jeste to što većina prizvođača nudi light varijante sa znatno manje kalorija. Na primer, flaša light vina sadrži 80 kalorija, u poređenju sa “redovnom” bocom vina koja u proseku ima oko 160 kalorija.

Drugi način da smanjite kalorijski unos jeste da da se opredelite za niskokalorijske sokove, poput dijetalne koka-kole.

Konzumiranje negazirane vode ili niskokalorijskih bezalkoholnih sokova između alkoholnih pića ne samo da će smanjiti unos kalorija nego će sprečiti i preterivanje u alkoholu.

Evo koliko se kalorija u proseku krije u 100 ml ovih alkoholnih pića:

- Brendi - 40 vol% alkohola 230
- Konjak - 38 vol % alkohola 230
- Konjak - 50 vol % alkohola 375
- Likeri 250
- Pivo 45
- Rakija - 25 vol % alkohola 175
- Rakija - 33 vol % alkohola 195
- Rakija 50 vol % alkohola 350
- Rum 40 vol % alkohola 280
- Šampanjac 85
- Vino, belo 85
- Vino, crveno 80
- Vinjak 250
- Viski 250
- Vodka 230

Izvor: lepotaizdravlje.rs
Foto: Lindsey G/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare