Recepti

Da li ste za psihodelične banane i fluorescentni žele?

Dizajneri širom sveta su odlučili da se poigraju hranom i pritom prekršili sva moguća pravila.

Utorak, 04.08.2015.

15:15

Izvor: B92

Default images
Foto: instagram.com/iaingrahamchef/

Podeli:

Dizajneri su odlučili da poznatim jestivim materijama podare sasvim novi oblik, pretvarajući ih u prava mala umetnička dela.

Predstavljamo vam sedam svetskih umetnika koji serviraju obroke začinjene arhitektonskim projektovanjem i veštinama grafičkog dizajna.

Francisko Migoja - Anatomski ispravna čokoladna torta u obliku ljudskog srca

Migoja je direktor grupe “Modernist Cuisine” iz Vašingtona koja se sastoji od kuvara i naučnika. Oni se služe kombinacijom različitih naučnih tehnika i kulinarskih veština kako bi stvorili izvanredne kulinarske koncepte.

Migoja je takođe autor nekoliko knjiga o kulinarstvu, poput "The Elements of Dessert," "The Modern Café" i "Frozen Desserts".

Ovu tortu napravio je koristeći silikonski kalup i kopiju pravog ljudskog srca.

Part 2 of the Chocolate Heart. Milk chocolate, Tonka bean and red velvet cake crumbs.

A photo posted by Francisco Migoya (@fjmigoya) on

Dan Kretu - Psihodelično isklesane banane

Rumunski umetnik kombinuje dve discipline – skulpture od hrane u fotografiju – kako bi stvorio nešto sto naziva “eko umetnošću”

Kretu je radio kao umetnički direktor u jednoj agenciji za reklamiranje pre nego što je otkrio svoju ljubav prema umetnosti hrane.

#dancretu

A video posted by Dan Cretu (@dan_cretu) on

Pompas i Par: Žele u obliku dojki

Britanski duo Sem Pompas i Hari Par nije samo razbio kalup kuvajući – oni su ga ponovo izmislili, stvarajući žele u najrazličitijim oblicima – od grudi do njihovih sopstvenih lica.

Njihov najnoviji nadrealni izum zove se “oblak alkohola”, koji gostima omogućava da postanu pijani samo disanjem.

Šaun Hergat: Foie gras fruit

Kada trešnja nije trešnja? Kada Hergat odluči da se poigra australijskom čokoladicom Cherry Ripe od koje je, priznaje, zavistan.

Hergat je sin profesionalnog kuvara i tvrdi da mu je ‘kuvanje u krvi’, a trenutno je izvršni direktot i partner restorana “Juni” u Njujorku. Svoj restoran u istom gradu otvorio je 2009. godine.

Alana Džons-Man: Torta sa štampanim motivom

Spoljašnjost ovih torti deluje suviše savršeno da bi bila stvarna, što i jeste – stvorena je štampanjem različitih motiva na jestivom papiru.

Alana Džons-Man karijeru je započela radeći kao PR za jednu agenciju u Njujorku, pre nego što je odlučila da napusti sve i u potpunosti se posveti jednoj od svojih omiljenih aktivnosti.

one more from yesterday's wallpaper cake post, just in case you missed it!

A photo posted by alana jones-mann (@alanajonesmann) on

Tekla Evelina Severin: Kocka od mesa

Tekla Severin je arhitekta enterijera iz Stokholma, i takođe se bavi nezavisnim projektima vezanim za umetničku režiju i fotografiju.

Najpoznatija je po šarenim fotografijama na Instagram stranici magazina “The Gourmand Journal”.

🔪 -part 4/6 in my takeover for @thegourmand

A photo posted by Tekla Evelina Severin (@teklan) on

Ijan Grejem: UV žele

Kao stilista hrane, Ijan je šest godina radio kao izvršni direktor restorana “Urban Caprice” u Londonu. Danas je sam svoj šef, koji sadađuje sa brojnim kompanijama iz sveta kulinarstva, mode, filma.

Uv jelly #foodart #food

A photo posted by Iain Graham (@iaingrahamchef) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare