Novo iz "Pčelice": B92 poklonio dve knjige "Na putu srebra" najbržim čitaocima

Portal "Super žena" i B92 poklonio je dve knjige u izdanju kuće "Na putu srebra" .

Vesti |
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Radnja romana počinje u renesansnoj Veneciji 15. veka, a zatim prati putovanje glavnih junaka od Venecije, preko kratkog boravka u Dubrovniku i putovanja kroz Crnu Goru do Novog Brda, tada poznatog i bogatog rudarskog grada. Kompozicija je linearna, prati tok putovanja i ovo delo svrstava u red velikog broja književnih ostvarenja koja svoju kompoziciju zasnivaju na modelu Homerove Odiseje.

Autorka takvu naraciju često prekida kako bi napravila funkcionalnu digresiju i dala opis nekog poznatog arhitektonskog zdanja, predela, umetničkog dela, odevnog predmeta ili garderobe. Na taj način se prenosi autentični duh vremena, koji je autorka očigledno upoznala bolje od prosečnog poznavaoca renesanse.

Tome treba dodati i nematerijalne elemente renesanse, koji su podjednako važni kao i ovi materijalni. Naime, Gordana Maletić u nekoliko epizoda koje doprinose mističnosti, ali i formiranju preciznije slike o duhu vremena, provlači napredak nauke, primenu naučnih otkrića u pomorstvu, što omogućava njegov napredak i geografska otkrića, ali i konzervativne krugove koji sputavaju napredak. Na taj način, a prilično nenametljivo, Gordana Maletić je upotpunila sliku renesanse.

Iako ga sa podjednakim interesovanjem mogu čitati i odrasli i deca, ovo je ipak roman namenjen deci i mladima. Glavni junaci romana su dva dečaka, za koje je ovo putovanje najveća avantura njihovog detinjstva, avantura koja će promeniti njihove živote. Međutim, mnoge istine o njima i njihovom poreklu otkriće se u toku samog putovanja.

Kako čitaocima ne bismo uskratili čitalačko zadovoljstvo, ovde ćemo prekinuti razotkrivanje tajni ovog romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu