Uređenje doma

Mali trikovi za čišćenje kuće: Šta sve možete da očistite kečapom, pirinčem...

Malo je poznato da namirnice koje svakodnevno koristimo u ishrani mogu mnogo da nam pomognu u tome da očistimo fleke i mrlje sa svih površina.

Ponedeljak, 15.03.2021.

14:34

Izvor: B92

Mali trikovi za čišćenje kuće: Šta sve možete da očistite kečapom, pirinčem...
Foto: ShutterStock/Rawpixel.com

Podeli:

Svi koristimo veoma skupa hemijska sredstva za čišćenje i dezinfikovanje površina. Ipak, postoje i namirnice koje svako od nas ima u svojoj kuhinji, a koje mogu značajno da nam pomognu da uklonimo i najupornije mrlje.

Kečap

Verovali ili ne, kečap će vam značajno pomoći u tome da uklonite mrlje od rđe na posuđu od mesinga i bakra. Nanesite kečap na pamučnu tkaninu i istrljajte problematične posude. Nakon toga, dovoljno je samo da ga isperete mlakom vodom i obrišete.

Ovsena kaša

Ovsena kaša ne samo da je zdrava za organizam, već i za negu ruku. Pomešajte je sa toplom vodom i dobićete sjajan piling za kožu.

Pirinač

Da li ste ikada imali problem sa pranjem uske vaze za cveće? Ukoliko jeste, vreme je da probate čišćenje pirinčem. Potrebno je samo da u vazu sipate vodu i dodate kašičicu nekuvanog pirinča.

Mineralna voda

Verovali ili ne, ništa neće ukloniti kamenac kao mineralna voda. Bilo da se nakupio u sudoperi, na slavini ili u posudi, mineralna voda će vam pomoći da ga se zauvek rešite.

Hidrogen

Hidrogen je sjajno sredstvo za dezinfekciju tastature, miša ili telefona. Možete da ga koristite bilo gde, na poslu ili kod kuće. Brzo i efikasno ćete dezinfikovati sve površine.

Kukuruzni skrob

Masne mrlje na tepihu najbolje ćete ukloniti pomoću kukuruznog skroba. Ostavite ga da odstoji na mrlji 15-30 minuta, a onda istrljajte četkom.

Alkohol

Dugotrajne mrlje na drvenim površinama efikasno će se ukloniti samo korišćenjem koncentrisanog medicinskog alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare