Pravimo posna jela – mleveni pasulj i voćna baklava VIDEO

Ukoliko postite ili jednostavno želite da odmorite malo od mesa, evo predloga...

Četvrtak, 02.12.2021.

15:51

Izvor: B92

Pravimo posna jela – mleveni pasulj i voćna baklava VIDEO
Foto: Shutterstock/Studiof20

Podeli:


Mleveni pasulj

Sastojci:


500–600 g pasulja,
veća glavica crnog luka,
glavica belog luka,
lovorov list,
2 suve paprike,
mlevena crvena i tucana paprika,
biber u zrnu,
ulje.

Priprema:

Pasulj dobro oprati i sipati malo vode da provri. Ocediti i oprati u hladnoj vodi. Naliti pasulj, pa dodati iseckani crni luk, papriku, lovorov list, biber u zrnu, kašiku maslinovog ulja. Pasulj kuvati dok se ne skuva i ostaviti s malo vode. Dobro ga izgnječiti, samleti ili štapnim mikserom izmiksati. U tiganj staviti ulja i iseckan beli luk i kašičicu brašna, pa kad luk dobije krem boju, dodati mlevenu i tucanu papriku i odmah preliti preko pasulja. Posoliti i pobiberiti i dobro izjednačiti. Razliti u činije za serviranje.

Voćna baklava

Sastojci:
gotove kore,
100 g seckanih oraha,
1 veća ili 2 manje dunje,
4 jabuke,
1 vanilin šećer,
malo cimeta,
100 g suvog grožđa u rumu,
ulje za premazivanje.

Za preliv:
300 g šećera,
1 vanilin šećer,
pola limuna sećenog na kolutove.

Priprema:

Jabuke i dunje izrendati, dodati 1 vanilin šećer i malo cimeta. Prvu koru premazati uljem, dodati drugu preko nje pa i nju premazati. Na dno staviti jabuke, pa na sredini jabuka pritisnuti prstima praveći korito. U korito ubaciti suvo grožđe isceđeno iz ruma i 2 kašike seckanih oraha preko. Čvrsto uviti u rolnicu i ređati u podmazan pleh. Kad se sve utroši, rolnice iseći na manje rolate. Premazati uljem. Peći na 200 stepeni C oko 40 minuta da lepo porumeni.

Dok se baklava peče, napraviti sirup. U šerpicu sipati šećer, 100 ml vode, naseći pola limuna na kolutove i ostaviti da se ušpinuje. Pečenu, vruću baklavu preliti vrućim sirupom... Služiti ohlađenu da lepo upije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare