Jedan znak ukazuje da je dete emocionalno zanemarivano, a to nije dobro

Emocionalno zanemarivanje u detinjstvu događa se kada roditelji, svesno ili nesvesno, zanemaruju detetove emocije i emocionalne potrebe. Odnosno, negiraju njihovo postojanje.

Ponedeljak, 31.07.2023.

10:41

Izvor: index.hr/superžena

Jedan znak ukazuje da je dete emocionalno zanemarivano, a to nije dobro
Foto: Teerawat Anothaistaporn/Shutterstock

Podeli:

Kako donosi Psychology Today, to se prvenstveno odnosi na roditelje koji ne primećuju šta njihovo dete oseća, nikada ga ne pitaju o njegovim emocijama i ne povezuju se sa njim na emocionalnom nivou.

Studije su pokazale da emocionalno zanemarivanje u porodici dovodi do brojnih štetnih posledica za dete, kao što su slabiji uspeh u školi, problemi u odnosima sa drugim ljudima, sklonost depresiji i anksioznosti, te gubitak interesovanja za aktivnosti i hobije u kojima je dete nekada uživalo.

Ono što je najveći problem jeste činjenica da, za razliku od fizičkog zlostavljanja ili zanemarivanja, emocionalno zanemarivanje nije jednostavno uočiti. Međutim, psiholozi tvrde da jedan znak postoji kod gotovo svakog deteta koje je na bilo koji način emocionalno zanemarivano, a odnosi se na iskazivanje emocija.

Naime, dete koje je kod kuće emocionalno zanemarivano imaće problema s iskazivanjem svojih emocija, jer su ga roditelji, najčešće nesvesno, načinom vasitanja uverili da njegova osećanja nisu važna ni validna. Takva deca, objašnjavaju psiholozi, često su povučena, hladna i nezainteresovana za okolinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare