Psiholozi otkrivaju šta roditelji nikad ne smeju da urade kada dete ima tantrume

Tantrumi ili izlivi besa sasvim su normalna pojava kod male dece koja još uvek ne mogu da kontrolišu sopstvene emocije. Međutim, kada se pojave, roditelji imaju ključnu ulogu u njihovom sprečavanju.

Ponedeljak, 02.10.2023.

15:48

Izvor: index.hr, superžena

Psiholozi otkrivaju šta roditelji nikad ne smeju da urade kada dete ima tantrume
Foto: Yanya/Shutterstock

Podeli:

Kako kažu psiholozi,roditelji mogu da smire dete prilikom naboja njihovih emocija, ali isto tako mogu i da pogoršaju situaciju ovim postupcima.

Prva stvar je postavljanje pitanja. Iako roditelji često nastoje razumno da sagledaju tantrum, pokušavajući da reše problem, psiholozi savetuju da je postavljanje pitanja jedna od najvećih grešaka kada se dete oseća loše.

Tada ono nije u stanju realno da sagleda problem, a bilo kakvo postavljanje pitanja će ga samo dodatno zbuniti ili razljutiti, tvrde stručnjaci. Detetov mozak je u tome trenutku isključivo fokusiran na preživljavanje, a racionalno razmišljanje jednostavno nije moguće. Pitanja gotovo uvek uvećaju postojeći problem, a to je suprotno od onoga čemu roditelj treba da teži.

Osim postavljanja pitanja, velika većina roditelja pokušava da smiri dete frazom ''smiri se''. Kako objašnjavaju psiholozi, ova rečenica ne smiruje ni odrasle kada su uznemireni, a ne daje pozitivne rezultate ni kada je reč o deci. Ovo dovodi do jačeg izliva besa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare