Brzo i lako do hit uskršnjih jaja: Zmajeva, jaja sa šljokicama i čipkom

Još samo dva dana je ostalo do Velikog petka kada se farbaju jaja za najradosniji hrišćanski praznik – Uskrs.

Saveti | Super žena, Index.hr |
Podeli
Ilustracija/Foto: /depositphotos.com
Ilustracija/Foto: /depositphotos.com

Mnogi žele da idu ukorak s trendovima, a ove godine u modi su jaja sa šljokicama, čipkom, zlatna, ali i "zmajeva jaja".

Evo kako se prave:

Zmajeva jaja

Pratioci jedne od najskupljih i najgledanijih serija poslednjih godina “Igra prestola” teško će moći da odole da na stolu za Uskrs, među “običnim” imaju i poneko zmajevo jaje.

Za izradu će vam biti potrebna jaja od stiropora, okrugle metalne špenadle, komad kartona i lak za nokte ili sprej u boji po izboru. Preporučujemo metalik zelenu, zlatnu ili srebrnu.

Špenadlu zabodite u komad kartona te ih prefarbajte lakom za nokte/sprejom u boji. Kada se osuše, jednu po jednu zabadajte u jaje od stiropora, počevši od jednog vrha jajeta preko sredine prema drugome dok ne prekrijete celo jaje.

Najlonke i kora od luka

Nije na odmet podsetiti se starog trika u farbanju jaja. U pitanju je “tehnika” u kojoj se koriste najlon čarape i kora luka.

Za izradu ovakvih jaja potrebne su vam stare najlonke isečene na komade, što više ljuskica crvenog ili ljubičastog luka, cvetići i travke po izboru, uže ili konac, voda i lonac. Na jaja prislonite cvetiće i travčice, ali pazite da ih ne stisnete prejako da jaja ne bi pukla. Komadom najlonke obložite celo jaje i preostali deo zavežite u čvor kako bi držala biljke na jajetu.

U lonac s vodom stavite ljuskice luka i uronite jaja u čarapi tako da luk bude i iznad i ispod njih kako bi se ravnomerno obojila te ih tako kuvajte oko 10 minuta. Na kraju, izvadite jaja iz najlonki i uklonite biljke.

Ako želite da dobijete plavu boju, koristite ljubičasti kupus, a za smeđu - kafu ili crni čaj.

Pena za brijanje

Verovatno niste znali, ali jaja mogu da se boje i penom za brijanje. Osim pene, za ovakvo ukrašavanje trebaju vam i boje za jaja, tepsija, rukavice, krpa, posuda s vodom i prethodno tvrdo skuvana jaja.

Na dno tepsije stavite penu za brijanje preko cele površine. Uzmite boje za jaja i iskapajte ih po peni za brijanje tako da bude što šarenije. S rukavicama na rukama uzmite kuvana jaja te ih pažljivo uvaljajte u penu s bojom tako da cela budu prekrivena njom. Stavite ih sa strane na salvetu, kako bi se boje osušile.

Kada se osuše, uronite jaja u posudu s vodom i uklonite penu s njih. Prebrišite ih krpom i osušite do kraja. Takođe, ako dobijena šarena jaja želite dodatno da obogatite, dodajte im šljokice ili dekorativne nalepnice.

Jaja u pirinču

I ovu namirnicu je moguće iskoristiti za ukrašavanje jaja. Ovo je jednostavna i brza tehnika, za koju vam treba nekoliko posuda, pirinač, boje za jaja i tvrdo kuvana jaja.

Posudu dopola napunite pirinčem i sipajte boju po želji, a zatim ubacite jaja i to tako da budu potpuno prekrivena pirinčem.

Poklopite posudicu i lagano ukrug je vrtite kako bi se jaje obojilo u pirinču.

Nakon nekoliko minuta izvadite jaje, a ako se nije u potpunosti obojilo, ponavljajte postupak sve dok ne dobijete zadovoljavajuće rezultate.

"Čipkasta" jaja

I čipkom mogu da se ukrase uskršnja jaja. Jaja umotajte u trakice čipke i dobro zavežite. U posudu stavite boju za jaja te jaja s čipkom uronite unutra na nekoliko minuta. Izvadite ih napolje i pričekajte da se osuše, pa na kraju uklonite čipku s njih.

Pročitaj još