ODRZANI LOKALNI IZBORI NA KOSOVU

Subota, 28.10.2000.

21:28

Izvor: B92

Default images

Podeli:

ODRZANI LOKALNI IZBORI NA KOSOVU Lokalni izbori na Kosovu zavrseni su u 20 casova zatvaranjem birackih mesta. Kako prenosi dopisnik Radija B92 iz Kosovske Mitrovice, u pojedinim opstinama doslo je do jednosatnog produzetka izbora zbog velikog odziva biraca, ali i zbog neobucenosti clanova birackih odbora. Misija OEBS-a je ocenila da se izborima odazvao izuzetno veliki broj glasaca od ukupno 901.000 registrovanih, uglavnom kosovskih Albanaca, ali nije saopstila procente izlaznosti. Izborima su se odazvali i Turci i Goranci u oblasti Prizrena, Gore i Dragasa, dok su ih Srbi bojkotovali. Prvi nezvanicni rezultati trebalo bi da budu poznati u ponedeljak, a konacni u sredu. Za brojanje glasova zaduzena je misija OEBS-a koja je organizovala i celokupni izborni proces, a ozvanicice ih sef misije UN Bernar Kusner. Lideri najvecih politickih stranaka su potpisali deklaraciju po kojoj ce priznati rezultate izbora onako kako ih Kusner saopsti. Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Oliver Ivanovic izjavio je da posle danasnjih lokalnih izbora na Kosovu Srbi, iako bojkotuju ove izbore, nece ostati van pokrajinskih institucija. “Mi smo pre dva dana u Strpcu postigli dogovor da prihvatimo imenovanja od strane UNMIK-a u opstinskim skupstinama gde vecinu cine Srbi, dok tamo gde smo manjina necemo aktivno ucestvovati u lokalnoj samoupravi", rekao je Ivanovic.

Lokalni izbori na Kosovu zavrseni su u 20 casova zatvaranjem birackih mesta. Kako prenosi dopisnik Radija B92 iz Kosovske Mitrovice, u pojedinim opstinama doslo je do jednosatnog produzetka izbora zbog velikog odziva biraca, ali i zbog neobucenosti clanova birackih odbora. Misija OEBS-a je ocenila da se izborima odazvao izuzetno veliki broj glasaca od ukupno 901.000 registrovanih, uglavnom kosovskih Albanaca, ali nije saopstila procente izlaznosti. Izborima su se odazvali i Turci i Goranci u oblasti Prizrena, Gore i Dragasa, dok su ih Srbi bojkotovali. Prvi nezvanicni rezultati trebalo bi da budu poznati u ponedeljak, a konacni u sredu. Za brojanje glasova zaduzena je misija OEBS-a koja je organizovala i celokupni izborni proces, a ozvanicice ih sef misije UN Bernar Kusner. Lideri najvecih politickih stranaka su potpisali deklaraciju po kojoj ce priznati rezultate izbora onako kako ih Kusner saopsti.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Oliver Ivanovic izjavio je da posle danasnjih lokalnih izbora na Kosovu Srbi, iako bojkotuju ove izbore, nece ostati van pokrajinskih institucija. “Mi smo pre dva dana u Strpcu postigli dogovor da prihvatimo imenovanja od strane UNMIK-a u opstinskim skupstinama gde vecinu cine Srbi, dok tamo gde smo manjina necemo aktivno ucestvovati u lokalnoj samoupravi", rekao je Ivanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare