CRKVA OSTRO KRITIKOVALA HELSINSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA

Petak, 24.11.2000.

17:29

Izvor: B92

Default images

Podeli:

CRKVA OSTRO KRITIKOVALA HELSINSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA Srpska pravoslavna crkva ostro je danas kritikovala stav Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji (HOPS) da je predlog SPC o uvodjenju veronauke u drzavne skole "ozbiljno narusavanje principa sekularne drzave". HOPS je u utorak kritikovao inicijativu SPC i predsednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice za uvodjenje veronauke u sistem obrazovanja. "Uvodjenje veronauke u vaspitno-obrazovni sistem znaci povratak crkve kao vida indoktrinacije iz sfere privatnog u javni zivot, i to samo za jednu veru. To ce decu i roditelje navesti na izjasnjavanje o pripadnosti odredjenoj veri, sto u uslovima dugotrajne verske i nacionalne netolerancije u Srbiji moze proizvesti samo probleme", navodi se u saopstenju HOPS-a. SPC je u petak u saopstenju ocenila da je sekularizacija za koju se zalaze HOPS dovela Srbiju i njene gradjane do prosjackog stapa. "Odgovorno tvrdimo da vracanje proterane veronauke, kao jednog od obrazovnih predmeta u srpske skole ni u kom slucaju nece izazvati ni versku, ni nacionalnu netoleranciju, a kamoli diskriminaciju pripadnika drugih veroispovesti, kao i ateista", navodi se u saopstenju koje prenosi Beta.

Srpska pravoslavna crkva ostro je danas kritikovala stav Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji (HOPS) da je predlog SPC o uvodjenju veronauke u drzavne skole "ozbiljno narusavanje principa sekularne drzave". HOPS je u utorak kritikovao inicijativu SPC i predsednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice za uvodjenje veronauke u sistem obrazovanja. "Uvodjenje veronauke u vaspitno-obrazovni sistem znaci povratak crkve kao vida indoktrinacije iz sfere privatnog u javni zivot, i to samo za jednu veru. To ce decu i roditelje navesti na izjasnjavanje o pripadnosti odredjenoj veri, sto u uslovima dugotrajne verske i nacionalne netolerancije u Srbiji moze proizvesti samo probleme", navodi se u saopstenju HOPS-a. SPC je u petak u saopstenju ocenila da je sekularizacija za koju se zalaze HOPS dovela Srbiju i njene gradjane do prosjackog stapa. "Odgovorno tvrdimo da vracanje proterane veronauke, kao jednog od obrazovnih predmeta u srpske skole ni u kom slucaju nece izazvati ni versku, ni nacionalnu netoleranciju, a kamoli diskriminaciju pripadnika drugih veroispovesti, kao i ateista", navodi se u saopstenju koje prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare