RADIO SLOBODNA EVROPA: DOS KONTROLISE RTS

Četvrtak, 30.11.2000.

12:43

Izvor: B92

Default images

Podeli:

RADIO SLOBODNA EVROPA: DOS KONTROLISE RTS Demokratske promene u Jugoslaviji na saveznim izborima nisu dovele do ocekivane vece objektivnosti Radio-televizije Srbije, jedne od glavnih poluga vlasti bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, ocenjeno je u komentaru Radija Slobodna Evropa (RFE). RFE je naveo da pojedini analiticari porede medijsku situaciju u Srbiji, uoci vanrednih parlamentarnih republickih izbora, sa Rusijom 1996. godine, kada vecina tamosnjih medija nije ispostovala preporuku vlasti da obezbedi opoziciji jednak tretman, cime je, istovremeno, bio osiguran ponovni izbor Borisa Jeljcina za predsednika Rusije. Ocenjujuci da je Demokratska opozicija Srbije, odbijanjem da potpise odluku o tripartitnom uredjivackom i upravljackom kolegijumu RTS-a, zadrzala kontrolu nad drzavnom televizijom, RFE je naveo da izgleda da DOS koristi RTS i da bi onemogucio Socijalistickoj partiji Srbije stranacku propagandu na nacionalnoj televiziji. Radio je ukazao da, prema pravilima medijskog predstavljanja na RTS-u tokom predizborne kampanje, koja je koncipirao DOS, stranke ne mogu koristiti komercijalne termine za reklamne spotove ukoliko nisu izmirile dug iz prethodne, septembarske izborne kampanje. SPS i JUL duguju RTS-u oko 50.000 dolara.

Demokratske promene u Jugoslaviji na saveznim izborima nisu dovele do ocekivane vece objektivnosti Radio-televizije Srbije, jedne od glavnih poluga vlasti bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, ocenjeno je u komentaru Radija Slobodna Evropa (RFE). RFE je naveo da pojedini analiticari porede medijsku situaciju u Srbiji, uoci vanrednih parlamentarnih republickih izbora, sa Rusijom 1996. godine, kada vecina tamosnjih medija nije ispostovala preporuku vlasti da obezbedi opoziciji jednak tretman, cime je, istovremeno, bio osiguran ponovni izbor Borisa Jeljcina za predsednika Rusije. Ocenjujuci da je Demokratska opozicija Srbije, odbijanjem da potpise odluku o tripartitnom uredjivackom i upravljackom kolegijumu RTS-a, zadrzala kontrolu nad drzavnom televizijom, RFE je naveo da izgleda da DOS koristi RTS i da bi onemogucio Socijalistickoj partiji Srbije stranacku propagandu na nacionalnoj televiziji. Radio je ukazao da, prema pravilima medijskog predstavljanja na RTS-u tokom predizborne kampanje, koja je koncipirao DOS, stranke ne mogu koristiti komercijalne termine za reklamne spotove ukoliko nisu izmirile dug iz prethodne, septembarske izborne kampanje. SPS i JUL duguju RTS-u oko 50.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare