PREDLOG DOS ZA PREDSTAVLJANJE STRANAKA NA RTS

Sreda, 08.11.2000.

22:30

Izvor: B92

Default images

Podeli:

PREDLOG DOS ZA PREDSTAVLJANJE STRANAKA NA RTS Demokratska opozicija Srbije u sredu je dostavila medijima Predlog pravila o predstavljanju stranaka na Radio-televiziji Srbije uoci vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 23. decembra. Prema Predlogu, RTS je duzna da tokom izborne kampanje ravnopravno i objektivno predstavljaju sve podnosioce izbornih lista i njihove kandidate. Dokumentom je, izmedju ostalog, predvidjeno da se propagandni program stranaka, sem obaveznog i besplatnog dela, ne sme emitovati ako one nisu izmirile novcane obaveze prema RTS u proteklom periodu. Podnosioci lista ce moci da emituju reklame u besplatnom bloku cak i ako nisu izmirili obaveze prema RTS, ali se to ne odnosi na komercijalni blok. Jedan podnosilac potvrdjene liste ima pravo na emitovanje samo jednog propagandnog spota u trajanju od 30 sekundi u jednom izborno-propagandnom bloku. Podnosioci potvrdjenih lista imaju pravo na dnevno najvise dve najave promotivnih skupova, u posebnom bloku "Najava". Mediji tokom predizborne kampanje ne smeju komentarisati predizborne aktivnosti stranaka, a aktivnosti drzavnih funkcionera i organa ne smeju koristiti u svrhe izborne i stranacke propagande. Prema predlozenim pravilima, svi potpisnici sporazuma bi imali mogucnost da ravnopravno prezentuju svoje programe i predizborne aktivnosti. Termine emitovanja i duzinu trajanja posebnih programskih blokova utvrdjivali bi glavni i odgovorni urednici. Ukoliko politicka organizacija koja potpise Pravila ne podnese izbornu listu ili je Republicka izborna komisija ne potvrdi, potpisnik gubi pravo na prezentaciju. Ucesnici u izbornom procesu duzni su da postuju Ustav Srbije i ne smeju da sire versku, nacionalnu, polnu i rasnu mrznju i sovinizam. RTS ce organizovati pet posebnih emisija od 120 minuta na televiziji, odnosno 60 minuta u programu Radio Beograda u kojima ce predstavnici ucesnika izbora voditi dijalog. Teme tih emisija utvrdjivale bi stranke konsenzusom, ili urednicki kolegijum RTS ukoliko stranke ne mogu da se dogovore.

Demokratska opozicija Srbije u sredu je dostavila medijima Predlog pravila o predstavljanju stranaka na Radio-televiziji Srbije uoci vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 23. decembra. Prema Predlogu, RTS je duzna da tokom izborne kampanje ravnopravno i objektivno predstavljaju sve podnosioce izbornih lista i njihove kandidate. Dokumentom je, izmedju ostalog, predvidjeno da se propagandni program stranaka, sem obaveznog i besplatnog dela, ne sme emitovati ako one nisu izmirile novcane obaveze prema RTS u proteklom periodu. Podnosioci lista ce moci da emituju reklame u besplatnom bloku cak i ako nisu izmirili obaveze prema RTS, ali se to ne odnosi na komercijalni blok. Jedan podnosilac potvrdjene liste ima pravo na emitovanje samo jednog propagandnog spota u trajanju od 30 sekundi u jednom izborno-propagandnom bloku. Podnosioci potvrdjenih lista imaju pravo na dnevno najvise dve najave promotivnih skupova, u posebnom bloku "Najava".

Mediji tokom predizborne kampanje ne smeju komentarisati predizborne aktivnosti stranaka, a aktivnosti drzavnih funkcionera i organa ne smeju koristiti u svrhe izborne i stranacke propagande. Prema predlozenim pravilima, svi potpisnici sporazuma bi imali mogucnost da ravnopravno prezentuju svoje programe i predizborne aktivnosti. Termine emitovanja i duzinu trajanja posebnih programskih blokova utvrdjivali bi glavni i odgovorni urednici. Ukoliko politicka organizacija koja potpise Pravila ne podnese izbornu listu ili je Republicka izborna komisija ne potvrdi, potpisnik gubi pravo na prezentaciju. Ucesnici u izbornom procesu duzni su da postuju Ustav Srbije i ne smeju da sire versku, nacionalnu, polnu i rasnu mrznju i sovinizam.

RTS ce organizovati pet posebnih emisija od 120 minuta na televiziji, odnosno 60 minuta u programu Radio Beograda u kojima ce predstavnici ucesnika izbora voditi dijalog. Teme tih emisija utvrdjivale bi stranke konsenzusom, ili urednicki kolegijum RTS ukoliko stranke ne mogu da se dogovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare