DJUKANOVIC: KAO UJEDINJENA EVROPA

Četvrtak, 30.11.2000.

17:44

Izvor: B92

Default images

Podeli:

DJUKANOVIC: KAO UJEDINJENA EVROPA Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic saopstio je u cetvrtak da ce crnogorska vlast najkasnije do kraja decembra ponuditi novim politickim strukturama u Srbiji inicijativu o preuredjenju odnosa dve drzave. kako javlja dopisnik Radija B92, Djukanovic je izjavio da crnogorska inicijativa za polaznu tacku ima medjunarodno priznanje i Crne Gore i Srbije, uz spremnost crnogorske strane na dogovor o nekoj vrsti saveza drzava u kome ce biti definisane zajednicke funkcije za koje postoji obostran interes". "Nasi buduci odnosi bi se temeljili na onom nivou otvorenosti na kome se izgradjuje ujedinjena Evropa, bez pasosa i carina, uz garancije imovine gradjana i preduzeca i uz jednake uslove rada i skolovanja. Razgovori s demokratskim snagama u Srbiji do sada su vodjeni na politicko-partijskoj ravni, a razgovori na drzavnom nivou usledice nakon izbora u Srbiji ", rekao je Djukanovic i dodao da Crna Gora uvazava prioritete nove vlasti u Beogradu do decembarskih izbora i da ona ne zeli da zurbom zloupotrebi jos "fluidnu politicku situaciju u Srbiji". "Ako kojim slucajem ne dodjemo do dogovora, gradjani Crne Gore ce imati svoje demokratsko pravo da putem referenduma donesu odluku o drzavno-pravnom statusu", rekao je crnogorski predsednik. On je dodao da je javnost u Crnoj Gori duboko podeljena po pitanju nezavisnosti i medjunarodnog priznanja Crne Gore na jednoj i zajednice sa Srbijom na drugoj strani, ali da je optimista u pogledu onih koji podrzavaju koncept koji je predlozio. Svoj optimizam Djukanovic oslanja na "nabujalom samopouzdanju mlade generacije" koja je "spremna da vlastitu sudbinu uzme u svoje ruke". "Siguran sam, cak i ako pretpostavimo da cemo do dogovora sa Srbijoim tesko doci, da i u tom slucaju treba istrajati u demokratskim pokusajima postizanja dogovora sa Srbijom", rekao je Djukanovic izrazavajuci uverenje da medjunarodna zajednica nece uskratiti pravo gradjanima da izaberu svoju buducnost. Crnogorski predsjednik je takodje najavio, pozivajuci se na uveravanja nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojse Pavkovica i predsjednika Vojislava Kostunice, da ce se na decembarskom zasedanju Vrhovnog saveta odbrane raspravljati o kadrovskim promjenama na celu onih formacija Vojske cije je sediste u Crnoj Gori. Djukanovic je rekao da je dobio apsolutnu saglasnost da ce se na pomenutoj sednici raspravljati o inicijativi Crne Gore da se rasformira 7. bataljon Vojne policije u Crnoj Gori, da se otvori granica prema Albaniji i da se predajnici televizije YU Info izmeste iz kasarni, te da ta TV trazi da emituje program u skladu s crnogorskim zakonima, javlja B92.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic saopstio je u cetvrtak da ce crnogorska vlast najkasnije do kraja decembra ponuditi novim politickim strukturama u Srbiji inicijativu o preuredjenju odnosa dve drzave. kako javlja dopisnik Radija B92, Djukanovic je izjavio da crnogorska inicijativa za polaznu tacku ima medjunarodno priznanje i Crne Gore i Srbije, uz spremnost crnogorske strane na dogovor o nekoj vrsti saveza drzava u kome ce biti definisane zajednicke funkcije za koje postoji obostran interes". "Nasi buduci odnosi bi se temeljili na onom nivou otvorenosti na kome se izgradjuje ujedinjena Evropa, bez pasosa i carina, uz garancije imovine gradjana i preduzeca i uz jednake uslove rada i skolovanja. Razgovori s demokratskim snagama u Srbiji do sada su vodjeni na politicko-partijskoj ravni, a razgovori na drzavnom nivou usledice nakon izbora u Srbiji ", rekao je Djukanovic i dodao da Crna Gora uvazava prioritete nove vlasti u Beogradu do decembarskih izbora i da ona ne zeli da zurbom zloupotrebi jos "fluidnu politicku situaciju u Srbiji". "Ako kojim slucajem ne dodjemo do dogovora, gradjani Crne Gore ce imati svoje demokratsko pravo da putem referenduma donesu odluku o drzavno-pravnom statusu", rekao je crnogorski predsednik. On je dodao da je javnost u Crnoj Gori duboko podeljena po pitanju nezavisnosti i medjunarodnog priznanja Crne Gore na jednoj i zajednice sa Srbijom na drugoj strani, ali da je optimista u pogledu onih koji podrzavaju koncept koji je predlozio. Svoj optimizam Djukanovic oslanja na "nabujalom samopouzdanju mlade generacije" koja je "spremna da vlastitu sudbinu uzme u svoje ruke". "Siguran sam, cak i ako pretpostavimo da cemo do dogovora sa Srbijoim tesko doci, da i u tom slucaju treba istrajati u demokratskim pokusajima postizanja dogovora sa Srbijom", rekao je Djukanovic izrazavajuci uverenje da medjunarodna zajednica nece uskratiti pravo gradjanima da izaberu svoju buducnost. Crnogorski predsjednik je takodje najavio, pozivajuci se na uveravanja nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojse Pavkovica i predsjednika Vojislava Kostunice, da ce se na decembarskom zasedanju Vrhovnog saveta odbrane raspravljati o kadrovskim promjenama na celu onih formacija Vojske cije je sediste u Crnoj Gori. Djukanovic je rekao da je dobio apsolutnu saglasnost da ce se na pomenutoj sednici raspravljati o inicijativi Crne Gore da se rasformira 7. bataljon Vojne policije u Crnoj Gori, da se otvori granica prema Albaniji i da se predajnici televizije YU Info izmeste iz kasarni, te da ta TV trazi da emituje program u skladu s crnogorskim zakonima, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare