Bez ljubavi, porodice i para sama sebi prokrčila put ka slavi: I dan danas joj se klanja ceo svet

Bez milosti ostavljena u sirotištu.

Sudbine | 24sata.hr |
Podeli
foto: wikimedia
foto: wikimedia

Slavna francuska dizajnerka Koko Šanel bi možda prošla nezapaženo da nije završila u samostanu nakon majčine smrti. Otac nije imao volje da se brine o njoj pa ju je bez milosti ostavio u sirotištu. Časne sestre su odlučile da devojčicu naučiti šivenju, verovatno kako bi znala nešto da raditi kada jednog dana ode iz samostana.

Kako je bila vrlo talentovana, a i znala je da ostavi utisak na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je trgovinu sa šeširima koja je toliko dobro poslovala da se ubrzo preselila u prestižni deo Pariza. Kako je vreme prolazilo promenila je ime i nazvala se Koko (pravo ime joj je Gabrijela Šanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima samostanskog sirotišta što ju je navodno inspirisalo za nadimak Koko.

Ostavila je velik trag u modnoj industriji, a najviše je pamte po odelu koji se sastoji od suknje do kolena i sakoa, po maloj crnoj haljini i parfemu Šanel No5 koji je lansirala na tržište 1921. godine.

Govorila je kako je žena bez parfema - žena bez budućnosti. Upravo taj njen parfem i dalje je toliko popularan da se navodno svake minute negde u svetu proda jedan. U naziv je dodala 5 jer je verovala kako taj broj donosi sreću. Ovaj parfem postao je mega popularan nakon što ga je na svoje telo stavila Merlin Monro, odnosno nakon njene izjave da u krevetu nosi samo Šanel No5.

Pet godina nakon izlaska parfema, na tržištu se pojavila i njena kreacija male crne haljine koja je do danas ostala sinonim elegantne ženstvenosti. U to vreme bila je jedna od retkih koja je upravo crnu izabrala za boju svoje haljine.

Malu crnu haljinu popularizovala je Odri Hepbern. Žene su oduševljeno prihvatile taj trend, između ostalog, i zato što se takva haljina može nositi i danju, ali i za večernji izlazak - sve zavisi od detalja koji se nose uz nju.

Koko Šanel je opisala svoj put do uspeha ovako:

"Svojim stilom oblačenja izazivala sam podsmehe okoline, ali u tome je i tajna mog uspeha. Nisam izgledala onako kako su izgledali svi ostali."

Umrla je 1971. godine. Navodno je zadnje godine života bila vrlo usamljena, ali i vrlo surova prema drugima.

Ovo su neke od njenih izjava:

"Svaka devojka uvek mora znati dve stvari - šta i koga želi."

"Što se devojka lošije oseća, to treba bolje da izgleda".

"Htele mi to ili ne, u životu muškarca postoji samo jedna žena. Sve ostale su njena sena".

"Parfem o ženi govori više nego njen potpis".

"Nemojte se udavati za čoveka koji ima novčanik za sitan novac".

"Nije me briga što mislite o meni, ja o vama uopšte ne razmišljam".

"Ako želite ono što nikada niste imali, morate raditi to što nikad niste radili".

"Ne postoje ružne žene, postoje samo one lenje".

"Žena se brine o budućnosti dok se ne uda. Muškarac se ne brine o budućnosti sve dok se ne oženi".

"Žena koja ne upotrebljava kozmetiku ima previsoko mišljenje o sebi".

"Niko nije mlad posle 40. godine, ali neodoljive možemo biti bilo kada".

"Starost nas ne štiti od ljubavi, ali ljubav nas štiti od starosti".

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 30 sledeca idi na stranu