Iz pakla droge do srećne porodice: "Sa 19 godina sam bila na ivici života"

Dok danas balansira između obaveza oko troje dece, aktivnosti koje ima u organizaciji "Izlazak" i ostalih svakodnevnih obaveza Monika Žugić jedva stigne i da se seti gde je bila pre 11 godina. A bila je, kako sama kaže, na samoj crti sa smrću.

Sudbine | Mariota Vlaisavljević |
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Danas, 26. juna, obeležava se Svetski dan borbe protiv zloupotreba droga.

Organizacija "Izlazak" ove godine posvetila se realizaciji druge faze regionalnog projekta "Biram oporavak" koji Udruženje implementira u saradnji sa Svetskom federacijom protiv droga, partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Od danas će biti otvorena besplatna telefonska linija za zavisnike i njihove porodice,a broj je 0800 -104 -100.

Uzorna, odgovorna, savesna i posvećena. Danas je takva Monika.

A nekada je bila u ponoru i vrtlog droge u koji je "uskočila" lako i brzo. Droga je bila njen izbor već sa 15 godina.

Umesto da je radoznalost i znatiželja odvedu na neki pametniji put, ona je počela da eksperimentiše sa narkoticima. Svoju prvu ljubav, herion, nesebično je želela, prvo svakog petog, a kasnije svakog dana.

Bila je bezbroj puta na lečenju u Drajzerovoj, dva puta je ležala u bolnici, ali je oba puta pobegla. Svaki put se vraćala čista fizički, ali bez ideje šta da radi sa sobom bez droge.

"Svi su polagali nadu u mene da će od mene biti nešto. A ispalo je ono najgore. Koristila sam što su mi se roditelji razveli, ostala sam kod oca sa sestrom. Danas ipak verujem, ja sam dokaz da je moguće. Zaista jeste. Život bez droge je moguć", kaže u razgovoru za portal "Super žena" Monika.

Monika je tako sport i nastavu u školi već u sedmom razredu zamenila izlascima.

"Ostavilo je to sve traga na meni, ali nije bilo uzrok. Osnovnu školu sam završila jedva, a srednje se ni ne sećam. Završila sam vanredno srednju trgovačku, mada zaista ne znam ni sama kako. Sve vreme sam duvala travu, a sa 15 sam počela da uzimam i heroin. Nisam imala para, pa sam i dilovala, kao većina narkomana. Meni je on davao neku sigurnost. Već sa 19 godina bila sam istrošena, na ivici života, bez nade da ću ikada živeti normalno", priča u dahu, zastaje i ne veruje ni sama kakav je iskorak napravila od nekada iskvarcovane plavuše sa ulice do danas uzorne majke i supruge.

Monika i Aleksandar, foto: Privatna arhiva
Monika i Aleksandar, foto: Privatna arhiva

Prema poslednjim podacima u Beogradu na svakih 1.000 stanovnika živi pet registrovanih narkomana, odnosno ukupno ih je registrovano 7.805. Da bi se dobio realno predpostavljeni broj zavisnika u međunarodnoj praksi se zvanična brojka množi sa takozvanom "tamnom brojkom", brojem 5, pa se veruje da u Srbiji ima 150. 000 zavisnika.

"Organizacija 'Izlazak' je pobornik vaninstitucionalnog tretmana bolesti zavisnosti i njeni predstavnici i aktivisti nastoje da u proces pomaganja zavisnicima uključe osobe koje su i same bile zavisnici kako bi svoje iskustvo, iz prve ruke, prenele onima koji se bore. Ovaj metod se u svetu koristi 70 godina i donosi jako dobre rezultate", kaže Aleksandar Žugić, predsednik Organizacije.

A onda su drugari počeli da se "osipaju". Bilo ih je sve manje na ulici, sve više na groblju. Strah, strah od smrti- to je bio motiv za nju da ostavi drogu.

Otac je nekako saznao za centar u Zagrebu.

"To je terapeutska zajednica, organizacija 'Reto'. To je bio moj spas. Tamo sam bila dve i po godine", priča i seća se da je jako strepela od susreta sa porodicom.

Nije bila sigurna kako će je dočekati, a kada je ugledala raširene ruke, dobila je volju za borbom. U svojoj kući prvo što je uradila- okrečila je sobu.

"Pomislila sam, ako sam prošla kroz toliki pakao, mora da postoji neko rešenje, Bog ima neki zadatak za mene. Upoznala sam Aleksandra, venčali smo se 2009. godine. Pronašli smo se. Oboje smo prošli kroz užas droge, ali smo spoznali velike životne istine. Imamo troje dece. Svoje iskustvo delim sa drugima. Meni nije ništa dragocenije nego kada me neko pozove, počne da se leči i onda vidim da je uspeo", zaključuje Monika u razgovoru za "Super ženu".

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 25 sledeca idi na stranu