Zašto nikada nisam želela decu? Da li su zaposlene mame "osuđene" na propast?

Sve veći broj žena u Južnoj Koreji bira život bez dece, ne udaju se i čak ni ne priželjkuju život u zajednici sa partnerom. Sa najnižim procentom plodnosti na svetu, populacija ove zemlje je u stalnom opadanju i smanjuje se do zabrinjavajućih granica.

Sudbine | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Ne planiram da imam decu. Ikada", kaže za BBC dvadesetčetvorogodišnja Jang Junva iz Seula koja dodaje da ne želi u svom životu da iskusi bol prilikom rođenja deteta.

Dodaje i da bi to značilo lošu perspektivu za njenu karijeru. Kao i mnogi mladi u Južnoj Koreji, užasna konkurencija na poslu, visoka kompeteitivnost na tržištu rada uslovili su da se ova devojka koja je po zanimanju crtač stripova dugo bori za "svoje mesto pod suncem". Sada ne želi da to mesto napusti i prepusti nekome.

"Više nego što bih želela da imam porodicu, želim da se osećam i da budem nezavisna, živim sama i ispunim svoje snove", kaže.

Junva nije usamljen slučaj u svom gledištu na svet i život. Iako postoje zakoni koji sprečavaju da žene budu diskriminisane ako se opredele za trudnoću i decu, u praksi stvari nisu tako idilične.

Čoi Mun, koja živi u predgrađu Seula, je snažan dokaz za to.

Kada je rekla svom nadređenom da očekuje dete, bila je iznenađena reakcijom.

"Šef mi je rekao da kada dobijem dete ono će biti moj prioritet, a kompanija više neće biti na mom prvom mestu. Pitao me je i da li mislim da ću u takvim okolnostima moći da nastavim da radim. To pitanje je ponavljao nekoliko puta", kaže Mun za BBC.

Ona je radila kao rađunovođa. Kako se približavao najzaposleniji deo godine, posla je bilo sve više, kao i pritisaka.

Šef joj je namerno dodeljivao sve više i više zadataka, a kada se požalila on je to protumačio kao manjak zainteresovanosti i posvećenosti.

"Vikao je na mene. Sedela sam, slušala ga pod nenormalnim stresom, tresla sam se", priznala je ova mlada žena koja je ubrzo završila u bolnici.

Lekari su konstatovali da je stres prouzrokovao simptome slične pobačaju. To je bio znak da ova žena napusti posao i posveti se sebi i svojoj porodici.

Ovo je samo jedno zabeležno iskustvo u zemlji koja je daleko od nas, ali da li ste vi iskusile slična iskustva. Pišite nam, komentarišite kako se osećate kao zaposlena mama...

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 15 sledeca idi na stranu