Upoznajte ženu koja zaustavlja teror talibana

U 23. godini Nilufar Rahmani je razbila predrasude i pokazala ljudima širom sveta da teror talibana mogu zaustaviti i žene koje su spremne da kažu “ne”.Ona je ispunila svoj san iz detinjstva i pridružila se avganistanskoj vojnoj avijaciji uprkos jakim tendencijama u tom delu sveta da se žene ograniče na tradicionalne uloge.

Sudbine | cdm.me |
Podeli

Na obuku se prijavila tajno od porodice koja je mislila da žena nema šta da radi van kuće.

Zapravo Rahmani je prvi ženski pilot i kapetan u avganistanskoj vojsci. Ubrzano je prošla kroz obuke i postala je prva žena pilot u zemlji od rušenja talibanskog režima i prva žena pilot borbenog aviona u istoriji te zemlje.

U nekim misijama je prkosila naredbama nadređenih da ne sme da prevozi ranjenike. Ženama je tradicionalno zabranjen prevoz mrtvih ili ranjenih osoba jer mnogi veruju da “žene imaju malo srce i previše su emotivne”.

U aprilu ove godine dobila je azil u Americi jer su pretnje smrću koje je dobijala od talibana postale sve učestalije. Tražila ga je pre dve godine.

Danas, u 27. godini ona svedoči o pretnjama koje su dobijali i članovi njene porodice. Zbog izbora Nifular morali su da se kriju. Njenog brata su dva puta pokušali da ubiju, a sestru su naterali da se razvede i uzeli su joj decu koju više ne može da viđa.

Nilufar je izjavila da svoju porodicu nikada ne bi uvlačila u tako nešto da je znala koliko užasno će sve postati.

“Mnoge devojke u Avganistanu imaju snove, ali brojni problemi i pretnje stoje im na putu”, rekla je.

Na društvenim mrežama Nifular je dobila nadimak avganistanski Top Gan, piše portal cdm.me.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 14 sledeca idi na stranu