Otkriven simptom dugog koronavirusa koji pogađa samo žene

Sve više ljudi širom sveta pati od simptoma dugog kovida, a dugačkoj listi simptoma pridružio se još jedan, karakterističan samo za žene.

Četvrtak, 17.12.2020.

10:30

Izvor: B92

Otkriven simptom dugog koronavirusa koji pogađa samo žene
Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Podeli:

Česti simptomi dugog kovida kao što su hroničan umor, kratak dah, glavobolja poznati su većini pacijenata, ali lekari su uočili još jedan simptom, karakterističan za žene.

Neke žene prijavile su da su nakon preležanog koronavirusa suočene sa neredovnim ciklusima i neuobičajeno velikim krvnim ugrušcima.

Lekari i dalje nemaju objašnjenje za promene u ciklusu, ali smatraju da virus na neki način napada i ženske reproduktivne organe.

Manja studija u Kini objavljena je u časopisu "Reproductive BioMedicine Online" i pokazala je da je 25 odsto pacijentkinja sa koronavirusom iskusilo promene u ciklusu. Od 117 učesnica, od kojih su sve bile pacijentkinje bolnice Tongđi u Šangaju, 30 odsto njih prijavilo je da im je ciklus nakon koronavirusa drugačiji, obilniji ili manje obilan nego što obično.

Ginekolog dr Šri Data rekla je da nije neuobičajeno da viralne infekcije ostavljaju traga na ženske hormone, menstruaciju i plodnost. Dodaje da se nauka još nije detaljno bavila uticajem koronavirusa na žensko zdravlje i da će se studije o tome tek raditi, prenosi "San".

"Najočigledniji odgovor je da je ova bolest veoma stresna po opšte zdravlje i da u takvim situacijama telo prestaje sa svim funkcijama koje nisu presudne za preživljavanje. Tako, kada je telo usmereno na čisto preživljavanje, ne rasipa energiju na hormone", kaže ova doktorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare