Pitali smo Srpkinje šta misle o 8. martu

Međunarodni dan žena, poznatiji kao 8. mart je dan koji nas sve podseća kako smo se izborile za svoja prava jednakosti. Ipak, stičemo utisak da mnoge žene ne mare za ovaj dan.

Uspešne žene | superžena |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia


Međunarodni dan žena proistekao je iz radničkog pokreta, a Ujedinjene nacije su ga priznale kao praznik koji je se proslavlja jednom godišnje.

Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. 8. mart se dovodi u vezi sa demonstracijama koje su organizovale žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku 1857. godine i godinama koje su usledile, žene su protestovale širom sveta boreći se za svoja prava i bolji položaj u društvu.

Danas, pored ovog bitnog podsetnika, ženama se daruje cveće, a kod nas daruju se karanfili i drugi pokloni.

Primetili smo da žene razlučitih dobi nisu zainteresovane za ovaj praznik, pa smo u našem okruženju pitale dame šta misle o 8. martu i kako one gledaju na ovaj praznik.

Marija (36)

"Za mene 8. mart predstavlja podsetnik na snagu žena, koje su bile dovoljno hrabre (neki bi rekli i lude) da se izbore za sebe, svoje ciljeve i svoje snove".

Gordana (64)

"Sada kada sam u penziji i kada se osvrnem na to kako smo slavili, iskreno uhvati me nostalgija. Ne samo kafanfili, to je jednostavno bio naš dan - dan, nas žena, koje su radnice, majke, sestre, šefice, direktorke, drugarice... Naravno, treba imati u vidi snagu žena i njihovu pobunu tokom istorije i za to šta su se izborile da mi danas ovako živimo".

Kata (38)

"Ovaj praznik uopšte ne proslavljam niti obeležavam. Iskreno, nemam nikakav odnos prema 8. martu".

Jana (26)

"Mislim, to je za mene svaki dan kao i ostali. Jednostavno, ne vidim svrhu da se obeležava dan žena, kad na svakom ćošku malo, po malo neka žena doživljava nasilje. Kad to "iskorenimo", onda ćemo moći da pričamo o danu žena".

Maja (40)

"Uvek, ali uvek je trenutak da podsetimo žena koje su "izazvale" revoluciju. Da, znači mi ovaj dan."

Sofija (27)

"Međunarodni praznik žena. Dok jedni vole i slave taj dan, drugi mu se ošrto protive. Zapravo, 8. mart je nešto slično kao i 1. maj. Praznik koji je dobio neki svoj izvopačeni oblik. Danas, 8. mart je dan botaničke bašte, veštačkog cveća, poklona i nekih lažnih osmeha. Današnji dan, kao i svaki drugi, treba da iskoristimo za suočavanje sa surovom realnošću. Cilj je podizanje svesti o postojećim neravnopravnostima, kao i borba za svaku ženu, za život svake žene. U koju god kategoriju da spadate, ono što ne treba da zaboravimo jeste da svaka žena zaslužuje mir. Jer ona je majka, supruga, baka, tetka, sestra, najbolja drugarica..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu