Privlačnost ne igra najbitniju ulogu: Evo kakve muškarce biraju žene za dugoročne veze

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Psychology pokazalo je da altruistični muškarci su najprivlačniji ženama.

Veze i odnosi | Iflscience |
Podeli
Foto: Rido/Shutterstock
Foto: Rido/Shutterstock

Istraživači su pitali neudate Kanađane u kojoj meri su činili dobra dela poput pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe. Nakon toga su odgovarali na pitanja o broju partneriki i koliko često praktikuju seks.

Muškarci koji su radili više dobrih dela, ujedno su imali i više partnerki i imali su češće seks. Od onih koji su bili u vezama, dobrodušni muškarci imali su veći broj seksualnih odnosa u poslednjih 30 dana od onih manje altruističnih. U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Evolutionary Psychology sudelovale su 202 žene.

Ponuđene su im slike i opisi raznih muškaraca. Neki su bili jako privlačni, dok su drugi predstavljeni kao dobronamerni i spremni da pomognu u raznim situacijama. Žene bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugoročnu vezu ipak izabrale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Nešto starija studija, objavljena u časopisu The Journal of Social Psychology imala je slične rezultate. Rezultati su pokazali da su žene najviše cenile muškarce koji su voljni da pomognu nego neke druge osobine kao merilo hoće li potencijalni partner biti dobar roditelj. Žene su istakle da je altruizam važan čak i kod kratkoročnih veza, ali značajno više njih smatra da je izrazito važan za ozbiljne veze i brak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 30 sledeca idi na stranu