Ove predrasude prate neudate žene u tridesetim godinama

Prešla je tridesetu, a neudata je - ona ima neki problem. Ovako okolina ocenjuje ženu koja je zagazila u četvrtu deceniju, a bez partnera je…

Petak, 09.02.2018.

15:39

Izvor: Super žena

Ove predrasude prate neudate žene u tridesetim godinama
Foto: Thinkstock

Podeli:

U našoj sredini postoje nepisani socijalni standardi koji određuju kada je primereno da devojka ili mladić stupe u brak. Te granice variraju od sredine do sredine, ali kada se pređu okolina počinje da brine da li je sve u redu. Posebno su stigmatizovane žene koje su zagazile četvrtu deceniju, a i dalje su bez partnera, pa im se lepe različite etikete.

Prešla je tridesetu, a neudata je - ona definitivno ima neki problem, ocenjuje okolina. Ili je zahtevna ili se udala za posao ili ne zna da bude u dugoj vezi, ali i seksualni je znalac i vreba svaku priliku da se uda.

Iako se smatra da živimo u modernom društvu, predrasude o ženama vuku korene iz patrijarhata, kada joj se tačno znalo mesto, pa tako danas dušebrižnici pokušavaju da svakodnevnom pasivnom agresijom utiču na žene da se što pre udaju, opominjući na biološki sat, iako se i on uveliko pomerio.

U emisiji "150 minuta" psiholog Radmila Gujaničić je objasnila zašto žene prate ove predrasude, kao i kako da se bore protiv njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.