Pet saveta za trajne i pozitivne promene u životu i ponašanju

Promena načina života je izazovna, pogotovo kad želite da transformišete mnogo stvari odjednom. Ovog puta ne mislite na to kao na rezoluciju već kao na vaš lični napredak.

Zdrav duh | Super žena |
Podeli
Foto: shutterstock/fizkes
Foto: shutterstock/fizkes

Promene životnog stila proces su koji traje i zahteva podršku okoline. Jednom kad ste spremni za promenu, težak deo je taj prvi korak. Zato, istražite i napravite plan koji će vas pripremiti za uspeh.

Ponovo se osećate motivisano da jedete bolje, više vežbate, pijete manje kafe ili ste spremni da napravite pozitivnu promenu u životu. Iako ste već pre pokušali i niste uspeli, da li imate motivaciju da ponovo probate?

Promena načina života je izazovna, pogotovo kad želite da transformišete puno stvari odjednom. Ovog puta ne mislite na to kao na rezoluciju već kao na vaš lični napredak.

Donosimo pet saveta koji će vam pomoći da napravite trajne, pozitivne promene u načinu života i ponašanju:

Planirajte

Napravite plan kojeg ćete se pridržavati. Vaš je plan karta koja će vas voditi na ovom putu promene. Možete to čak i smatrati avanturom. Pri izradi plana budite precizni. Želite da više vežbate? Detaljno odredite kad možete da npr. šetate i koliko dugo ćete da hodate.

Zapišite sve i zapitajte se da li ste sigurni da su ove aktivnosti i ciljevi realni za vas. Ako nisu, pronađite aktivnost za koju mislite da će vam se svideti dovoljno da se dugotrajno držite. Napišite plan, stavite ga na vidljivo mesto.


Mali koraci


Nakon što prepoznate realne kratkoročne i dugoročne ciljeve, raščlanite ih na male korake. Da li je vaš dugoročni cilj da izgubite 20 kilograma u sledećih pet meseci?
Ako želite da jedete zdravije, razmotrite kao cilj za ovu nedelju zamenu deserta zdravijom opcijom, poput voća ili jogurta. Na kraju bićete zadovoljni što ste uspešno sproveli plan.

Menjajte jednu po jednu stvar

Nezdrava ponašanja razvijaju se tokom vremena, a isto tako i zamena nezdravog ponašanja zdravim zahteva vreme. Mnogi ljudi odustanu od promena jer u kratkom vremenu žele da naprave velike promene, a to je strašno teško, pa čak i ako to uspu, uglavnom je kratkoročno.

Da biste osigurali uspešne promene, usredsredite se na jedan cilj. Kako nova zdrava ponašanja postaju navika, pokušajte da dodate još jedan cilj koji deluje ka celoj promeni kojoj težite.

Uključite prijatelja kao podršku

Bilo da se radi o prijatelju, saradniku ili članu porodice, neko drugi ko je svestan vaših želja i ciljeva držaće vas motivisanim i odgovornim. Možda to može da bude neko ko će ići s vama u teretanu ili neko ko takođe, pokušava da prestane da puši.

Razgovarajte o onome što radite, piše American Psychological Association. Razmislite o podršci, jer imati nekoga s kim ćete podeliti svoje borbe i uspehe, olakšava posao, a misiju čini manje zastrašujućom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu