Ovo ne biste voleli da unesete u svoj organizam: Nećete verovati koliko otrovan sastojak je u žvakama

Da li biste voleli da to unosite u telo?

Zdravlje žene | web-tribune.com |
Podeli
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Prva žvakaća guma patentirana je u SAD, davne 1869. a danas retko ko može da zamisli život a da je ne stavi usta bar jednom dnevno. Svepristune su i ne biraju za starosnu dob – razonoda je i mladima i starima.

Iako je nedavno mnoge zabrinulo saznanje da se gume za žvakanje bez šećera sadrže aspartam, supstancu koju neki nazivaju „slatki otrov“, prave od plastike.

Možda ste se ranije tešili kako ne jedete žvake, pa taj otrov ne unosite u telo, znajte da i žvakanjem amortizujete sve te štetne sastojke u organizam, odnosno direktno u krvotok. Znate li da neke životinje ne podnose žvakaće gume? Čak da progutaju jednu, umrle bi.

Gume za žvakanje proizvode se od gumi baze, zaslađivača, materija za omekšavanje i zgušnjivanje, aroma, sredstava za bojenje i konzervansa. Polivinil acetate je jedan od sastojaka guma za žvakanje, a koji se koristi za izradu lepka. Naše pitanje je – da li biste žvakali lepak?

Gumi baza je osnovni sastojak koji žvaki daje tu rastegljivost, a ona može biti prirodna, ali najčešće je sintetička.

Proces proizvodnje žvakaće gume započinje topljenjem i pročišćavanjem gumi osnove. Istopljena osnova preliva se u mešalicu, te se svi sastojci polako mešaju. Potom nastaje masa u obliku „velike vekne“ koja prolazi kroz valjke, transformišući se u široke trake.

Nakon valjanja, gume za žvakanje se režu u oblik predviđen za pojedinu žvakaću gumu. Narezana guma za žvakanje prebacuje se u prostor u kojem se hladi. Kada se ohlade, gume za žvakanje se lome na komadiće i zamotavaju, pripremajući ih za prodaju.

Sada se ponovo zapitajte. Da li biste želeli da sve ovo unosite u svoj organizam, samo zbog nekoliko trenutaka razonode u ustima?

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 39 sledeca idi na stranu