Ovo je najčešća boljka za žene preko 35. godine

Ako vam je teško da zaustavite mokrenje i često "prekrštate" noge do prvog toaleta - niste jedine. Ovo jedna od najčešćih neprijatnosti koja pogađa mnoge žene starije od 35 godina.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Urinarna inkontinencija je nekontrolisano curenje mokraće, koje najčešće pogađa žene. Inkontinencija se može pojaviti i kod mlađih žena, a procenjuje se da od inkontinencije pati svaka četvrta žena u dobi između 35. i 45. godine.

Nekontrolisano mokrenje u malim količinama je čest i vrlo neprijatan problem.

Jačina urinarne inkontinencije može biti u rasponu od povremenog "curkanja" mokraće kad kašljete ili kijate pa sve do tako nagle potrebe da jedva stignete do toaleta. Znak da imate problem je sledeći - žene pre 60. godine ne bi trebalo da ustaju noću radi mokrenja, a nakon šezdesete, ne više od dva puta. To nije zacrtano pravilo, ali ako u mlađem dobu ustajete, znači da imate problem.

Ono što stručnjaci ističu kao važno je da urinarna inkontinencija nije bolest. To je simptom koji je najčešće uzrokovan svakodnevnim navikama ili fizičkim problemima.

Postoje i dva tipa inkontinencije. Stresna inkontinencija je mokrenje kod jakog napora ili kod kašljanja. Kod stresne inkontinencije puštanje mokraće dolazi bez najave i od nje najčešće pate žene koje su više puta rodile. Urgentna inkontinencija je iznenadni nagon za mokrenjem. Može da ga pokrene šum vode, pranje ruku.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 20 sledeca idi na stranu