TRAJKOVIC TRAZI POSEBNE LOKALNE IZBORE ZA SRBE

Subota, 28.10.2000.

14:04

Izvor: B92

Default images

Podeli:

TRAJKOVIC TRAZI POSEBNE LOKALNE IZBORE ZA SRBE Predstavnike kosovskih Srba, koji bojkotuju lokalne izbore u subotu, u buducim telima lokalne samouprave imenovace prvi medjunarodni administrator u pokrajini Bernar Kusner, uz saglasnost zvnicnika Srpskog nacionalnog veca na Kosovu i Metohiji. Medju kosovskim Srbima ima neslaganja oko toga da Kusner odredjuje njihove predstavnike u telima lokalnih skupstina. Koordinator DOS-a na Kosovu Momcilo Trajkovic ocenio je u izjavi za Radio B92 ove izbore kao "jednoetnicke" i "albanske". On je rekao da zahteva posebne lokalne izbore, na kojima bi Srbi izabrali svoje predstavnike u lokalnim organima vlasti na Kosovu. Uz napomenu da ove izbore smatra nelegitimnim, Trajkovic je rekao da od Kusnera ocekuje "da stvori uslove da se u srpskim enklavamam organizuju vecinske srpske opstine, kako bi se omogucilo da se organizuje lokalna samouprava za Srbe". On je ukazao da "je opasno da se samo dogovorom veca sa sedistem u Gracanici i UNMIK-a odredjuju predstavnici Srba u lokalnim skupstinama". Prema njegovim recima, sve relevantne snage u vecinskim srpskim opstinama na Kosovu treba da se dogovore o tome "koji su to Srbi koji ce u prelaznoj fazi imati ulogu lokalne vlasti, uz saglasnost sa nasom drzavom". "Ako bi se u sve to uslo, Srbi prihvataju status nacionalne manjine, odredjen kroz 10 procenata ucesca u albanskoj vlasti", zakljucio je Trajkovic.

Predstavnike kosovskih Srba, koji bojkotuju lokalne izbore u subotu, u buducim telima lokalne samouprave imenovace prvi medjunarodni administrator u pokrajini Bernar Kusner, uz saglasnost zvnicnika Srpskog nacionalnog veca na Kosovu i Metohiji. Medju kosovskim Srbima ima neslaganja oko toga da Kusner odredjuje njihove predstavnike u telima lokalnih skupstina. Koordinator DOS-a na Kosovu Momcilo Trajkovic ocenio je u izjavi za Radio B92 ove izbore kao "jednoetnicke" i "albanske". On je rekao da zahteva posebne lokalne izbore, na kojima bi Srbi izabrali svoje predstavnike u lokalnim organima vlasti na Kosovu. Uz napomenu da ove izbore smatra nelegitimnim, Trajkovic je rekao da od Kusnera ocekuje "da stvori uslove da se u srpskim enklavamam organizuju vecinske srpske opstine, kako bi se omogucilo da se organizuje lokalna samouprava za Srbe". On je ukazao da "je opasno da se samo dogovorom veca sa sedistem u Gracanici i UNMIK-a odredjuju predstavnici Srba u lokalnim skupstinama". Prema njegovim recima, sve relevantne snage u vecinskim srpskim opstinama na Kosovu treba da se dogovore o tome "koji su to Srbi koji ce u prelaznoj fazi imati ulogu lokalne vlasti, uz saglasnost sa nasom drzavom". "Ako bi se u sve to uslo, Srbi prihvataju status nacionalne manjine, odredjen kroz 10 procenata ucesca u albanskoj vlasti", zakljucio je Trajkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare