Roditeljstvo

Direktor GAK "Višegradska": "Trudnice nisu ništa ugroženije, ali dojenje ne preporučujemo" VIDEO

Trudnice nisu posebno ugrožena kategorija u trenutnim okolnostima pandemije koronavirusa jer njihova klinička slika nije ništa lošija nego kod ostalih ljudi.

Petak, 06.11.2020.

16:33

Izvor: Super žena

Direktor GAK
Foto: Printskrin/Prva TV

Podeli:

Ipak, ova ustanova ne dozvoljava dojenje u ovom trenutku, kaže za "150 minuta" dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.

"Iz dosadašnjih studija vidimo da ne postoje dokazi da kovid 19 oštećuje plod, kao i to da trudnice nisu posebna rizična grupa za oboljevanje od ovog virusa, one oboljevaju kao i svi ljudi. Klinička slika im nije ništa lošija nego kod ostalih. Međutim, istraživanja pokazuju da se virus može preneti sa majke na plod, ali je procenat izuzetno mali", napominje dr Srefanović.

Za dojenje kaže da nije zabranjeno, ali da je ipak to malo rizičan postupak, s obzirom na malu udaljenost majke dok doji bebu i ograničenu zaštitu maske.

"Opredelili smo se za to da naše pacijentkinje ne doje 3-4 dana koliko su tu. Posle kad izađu iz bolnice na njima je odluka, ali vremenom i bolest kod zaraženih slabi", dodaje dr Stefanović.

Od danas je u GAK Višegradska oslobođeno jedno odeljenje za pacijentkinje sumnjive i pozitivne na koronavirus. Izdvojili su salu za carske rezove, s obzirom na to da se trudnice obolele od koronavirusa najčešće porađaju carskim rezom. I u okviru porodilišta u delu u kome se radi prirodan porođaj imaju poseban fizički odvojen boks, sobu u kojoj se zaražene ili trudnice kod kojih postoji sumnja da imaju kovid porađaju. Odmah nakon porođaja novorođenčad izoluju od majke.

"Od početka je bilo 50 pozitivnih slučajeva trudnica, a na sreću su sve bile sa lakšim ili bez simptoma i nijedno novorođenče se nije zarazilo", ponosno kaže direktor Klinike.

On procenjuje da će do kraja godine imati oko 1000 porođaja više nego prošle godine zato što su jedno vreme bili jedina bolnica u Beogradu u kojoj su žene mogle da se porode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.