Roditeljstvo

Zašto bebe često favorizuju jednog roditelja

Bebama su mame obično na prvom mestu, a tokom procesa odrastanja i sazrevanja uzimaju u obzir i ostale članove porodice.

Četvrtak, 07.04.2022.

09:38

Izvor: index.hr

Zašto bebe često favorizuju jednog roditelja
Foto: BGStock72/Shutterstock

Podeli:

Zašto bebe više vole majku?

Neonatolog iz Njujorka dr Dženifer Brag tvrdi da bebe imaju sposobnost prepoznavanja lica prvih nekoliko dana života, rekla je za "Romper".

Uspavajte bebu za manje od 5 minuta: Isprobane tehnike koje su roditelji podelili na mrežema

"Pri rođenju, bebe mogu da vide, otprilike, 20 do 30 centimetara ispred sebe. Tokom prvog meseca života brzo nauče da spoznaju i druga lica. Pokazuju sklonost prema licima članova porodice", kaže ona.

Istraživanje pokazalo: Ovo je najsigurniji položaj za spavanje bebe; većina roditelja ne zna

U toj ranoj fazi, bebama su mame na prvom mestu, jer je njen glas obično na šta su prvo navikli. Pored glasa, one prepoznaju miris i zvuk, jer se ovi čulni aspekti kod beba razvijaju pre nego vid. Obično se oslanjaju na njih kako bi prepoznali osobe.

Najčešći strahovi koje trudnice osećaju

"Većina beba razvija sklonost prema majci u periodu od 2 do 4 meseca. Od rođenja, kombinacija vida, mirisa i zvuka verovatno pomaže bebama da razlikuju svoju majku od drugih. Dojenje pruža savršenu udaljenost između maminih i bebinih očiju, a bebe vole da gledaju majčino lice tokom tog procesa", kaže Brag. "Tako najbolje doživljavaju miris i zvuk majčinog glasa, koji su slušale celo vreme dok su bile u materici."

Kako bebe zavole očeve, a onda i ostale članove domaćinstva?

Pažnja vašeg deteta deli se i na druge članove porodice i to dolazi u razvojnom procesu bebe.

"Tokom prvih nekoliko meseci života odojčad počinju da komuniciraju. S majkama se obično odvija njihova najčešća interakcija tokom tog razdoblja, a nakon toga stvaraju primarnu privrženost njima", kaže Brag.

"Ipak, dete se veže za pojedinca koji najčešće reaguje na njegove znakove komunikacije kao što su plač ili osmeh, a to možda nije uvek majka".

Kako se roditelji povezuju sa bebom?

Ako vi ili vaš partner primetite da vaše dete ima veliku sklonost prema drugom roditelju, postoje načini da se zbližite s detetom. Odgovarajući na njegove znakove komunikacije i interakcije sa vama, uspećete da se zbližite.

"Najčešći faktor na osnovu kod odojčad razvijaju povezanost prema roditelju vezan je za vreme hranjenja bebe ", objašnjava Kuban. "Međutim, sa razvojem motoričkih sposobnosti, načini vezivanja se menjaju. Najbolji način da se roditelj poveže sa bebom je preko zajedničke igre. Primera radi, građenje dvorca od kotkica u kom učestvuju roditelji i dete od 9 meseci je najbolji način da se povežete sa njim", tvrdi stručnjak.

Povezanost roditelja sa bebom gradi se postepeno. Isto kao što je odraslim jedinkama potrebno vreme da steknu poverenju u neku osbu, tako jei bebama neophodan određeni period da vas upoznaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare