Lekar upozorava: ''Davanje vode bebama može biti smrtonosno" VIDEO

Novopečeni roditelji uvek su u dilemi oko jednog pitanja – koje je pravo vreme za postepeno uvođenje vode u ishranu bebe. Upravo je lekar Karan Raj na svom TikToku rešio problem koji muči mnoge roditelje.

Bebe | index.hr/superžena |
Podeli
Foto: Svitlana Hulko/Shutterstock
Foto: Svitlana Hulko/Shutterstock

Naime, on je u svom obraćanju javnosti upozorio roditelje da davanje vode bebama može da bude izuzetno opasno, a u nekim slučajevima i smrtonosno. Kako je istakao, bubrezi kod novorođenčadi, zbog svoje nerazvijenosti, ne mogu u potpunosti da prerađuju vodu, a to može dovesti do trovanja koje se stručno naziva i hiponatrijemija, snižen nivo natrijuma u krvi.

"Višak vode postepeno se vraća u krvotok i razređuje so. Ova pojava može uzrokovati mnoge probleme – od oticanja mozga, napade, pa sve do smrti", objasnio je lekar, te dodao da bebe ne bi smele da piju više od 250 mililitara vode.

Osim toga, Raj je naglasio da konzumiranje vode kod beba, takođe, uzrokuje zasićenje. Odnosno, mnogo slabije piju mleko, zbog čega dolazi do nedostatka energije i nutritivnih vrednosti mleka koje su potrebne za dalji razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu