Evo koje su prednosti odrastanja deteta sa kućnim ljubimcem

Veza između ljudi i životinja postoji vekovima – to je odnos koji donosi brojne koristi, posebno za decu.

Bebe | index.hr |, superžena |
Podeli
Foto: Yuliya Evstratenko/Shutterstock
Foto: Yuliya Evstratenko/Shutterstock

Prema pisanju lista Tajms of Indija, redovna interakcija sa životinjama može biti moćan alat za jačanje detetovog emocionalnog blagostanja, dok bezuslovna ljubav koju pružaju kućni ljubimci stvara siguran prostor za decu da slobodno izraze svoja osećanja.

Studije na ovu temu pokazale su da druženje sa životinjama, kao što su igranje sa psom ili maženje sa mačkom, može podstaknuti oslobađanje oksitocina, koji se često naziva hormonom ljubavi. Takođe, drastično smanjuje nivo kortizola, odnosno hormona stresa, što doprinosi povećanom osećaju sreće.

Druženje sa životinjama takođe može podstaknuti razvoj važnih društvenih veština kod najmlađih. Naime, kroz interakciju sa životinjama deca uče o saradnji, komunikaciji i empatiji, važnim kvalitetima koji se mogu preneti na njihovu interakciju sa drugim ljudima.

Bilo da se radi o dresuri psa, hranjenju zeca ili samo posmatranju ponašanja životinja, deca vežbaju bitne društvene veštine koje povećavaju njihovu sposobnost stvaranja i održavanja zdravih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu