Da li biste probali digitalni detoks? ANKETA

Digitalni detoks je termin koji se koristi za "čišćenje organizma" od digitalnih uređaja odnosno, to je određeni vremenski period koji pojedinac provede bez korišćenja pametnih telefona, interneta i društvenih mreža.

Budi bolja, bilo gde | superžena |
Podeli
Foto: B92/shutterstock
Foto: B92/shutterstock

Pre izvesnog vremena na Vajberu na stranici #kakosi pitali smo vas da li biste probali digitalni detoks.

Ovako ste odgovorili: 18% reklo je DA, 19% reklo je NE, 2% smatra da bi probalo ali samo na par dana, dok čak 59% ne zna šta je digitalni detoks.

Iako nam društvene mreže i generalno internet omogućavaju povezanost sa svetom u realnom vremenu bez fizičke bliskosti, isto tako nam i stvaraju određenu zavisnost koja kasnije utiče na psiho-fizičko stanje pojedinca.

Problem zavisnosti od interneta najviše je uočljiv na društvenim mrežama – Fejsbuku, Instagramu, Tviteru, gde svaka interakcija u vidu lajkova ili komentara stimuliše centre u mozgu koji pokreću osećaj zadovoljstva i samovrednovanja. Taj pozitivni osećaj dalje vodi ka potrebi da se što više prolongira, stvarajući zavisnost.

Pored stvaranja digitalne zavisnosti, stres, narušen kvalitet sna, pogoršanje mentalnog zdravlja, kao i fizičkog zdravlja su takođe posledice prekomernog korišćenja društvenih mreža, ali i interneta.

Zbog toga se preporučuje da pojedinac, s vremena na vreme, odradi digitalni detoks organizma, gde se izbegava korišćenje interneta, društvenih mreža i raznih platformi.

Kako izgleda digitalni detoks?

Prvenstveno bi trebalo da postavite vremensko ograničenje detoksa. Primera radi, nedelju dana.

Potom, trebalo bi da odredite cilj detoksa. Primera radi, da poboljšam san i smanjim stres.

Poslednje, trebalo bi da beležite svoj napredak na dnevnom nivou. Primera radi, šta ste sve uspeli da uradite tokom dana kada ste odlučili da se izolujete od digitalnog sveta.

Napomena: Ukoliko ne možete u potpunosti da isključite internet, ili telefone, savetujemo vam da ograničite vreme tokom njihovog korišćenja. Takođe, preporučujemo da telefone koristite samo u hitnim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu