Postoji naučno objašnjenje zašto deca ne vole brokoli

Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zbog kojeg deca ne vole da jedu brokoli. Kao uzrok ono navodi bakterija u ustima koje u kombinaciji sa enzimima zeljastog povrća proizvode neprijatan miris.

Deca | klix.ba |, Super žena |
Podeli
Foto: Shutterstock/Aleksandra Suzi
Foto: Shutterstock/Aleksandra Suzi

Dakle, nije u pitanju samo to što su izbirljivi, a često to nisu samo dece, već i veliki broj odraslih. Takođe, studija je pokazala da se u grupu povrća koju mnogi ne vole ubrajaju i karfiol, kelj i kupus.

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterije koje se nalaze u ljudskoj pljuvački mogu da proizvedu neprijatne mirise u ustima. Odrasli vremenom mogu da se priviknu na ovaj ukus, pa nije isključeno da ako ga ne jedu kao deca neće početi da ga jedu kad odrasu.

"Interakcije između zeljastog povrća i ljudske pljuvačke mogu uticati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati sa individualnom percepcijom i sviđanjem", navedeno je.

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i dece, posebno majki i dece.

Prema naučnicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris, koji kod mnogih izaziva gađenje. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih deca odbijaju da pojedu čak i zalogaj ovog zdravog zelenog povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu