Roditeljstvo

Istraživanje pokazalo: Najstarije dete u porodici je i najpametnije - pa, da li je? ANKETA

Naučno je dokazano i da beleže bolje rezultate u školama, a sve zahvaljujući trudu roditelja oko prvog deteta.

Subota, 24.09.2022.

08:59

Izvor: superžena

Istraživanje pokazalo: Najstarije dete u porodici je i najpametnije - pa, da li je? ANKETA
Foto: Pereslavtseva Katerina/Shutterstock

Podeli:

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Human Resources pokazalo je da su prvorođena deca mnogo bolja u kognitivnim testovima od svoje braće i sestara i to već od najranijeg detinjstva. Naučno je dokazano i da beleže bolje rezultate u školama, a sve zahvaljujući trudu roditelja oko prvog deteta.

Jelena Đoković objasnila razliku između roditeljstva kod nas i u svetu: "Naše nije upotrebljivo"

"Kada dobiju prvo dete, roditelji pokušavaju da što više ostvaruju kontakt sa snjim, te mu konstantno plasiraju nova znanja. Sa svakim sledećim detetom, roditelji se sve više opuštaju i manje obraćaju pažnju na stvari koje nisu osnovna briga", objašnjava jedan od autora istraživanja Je-Jon K. Lehman.

Majka troje dece otišla je na odmor bez njih; iako plaču, ona ne odustaje: "Srećna sam"

Iako je roditeljska ljubav jednako raspodelenja, prvorođeno dete, ipak, dobija veću stimulaciju u vidu učenja.Stručnjaci objašnjavaju da roditelji oko prvog deteta ulažu najveći trud, jer ne znaju što ih čeka, a veliki je pritisak i okoline. istraživanje je, takođe, otkrilo da roditelji srednjem i mlađem detetu posvećuje manje pažnje, te se ne bave njegovim razvojem individualnih sposobnosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.