Roditeljstvo

Ove tri česte roditeljske greške uništavaju samopouzdanje deteta

Izbegavanje fizičkog kažnjavanje dece, kao i vikanje nalaze se pri samom vrhu saveta kada je reč o pravilnom vaspitavanju dece, tvrde psiholozi. Međutim, kako piše Fatherly, postoji niz drugih obrazaca ponašanja koji utiču na nedostatak samopouzdanja kod dece u kasnijem periodu.

Subota, 08.04.2023.

13:17

Izvor: B92

Ove tri česte roditeljske greške uništavaju samopouzdanje deteta
Foto: sondem/Shutterstock

Podeli:

"Postoje određena ponašanja koja nisu uvredljiva, poput vikanja, vređanja ili kažnjavanja, ali svejedno imaju tendenciju da umanje detetovo samopoštovanje. Takođe, narušavaju i odnos između roditelja i deteta, sve to šteti i detetovom samopouzdanju, kako u ranom, tako i u kasnijem životnom periodu", objašnjava dečja psihološkinja Tiš Tejlor koja ističe tri uobičajena roditeljska ponašanja kojima često nesvesno narušavaju dečje samopoštovanje. To su:

  • preispitivanje detetovih postupaka, propraćeno mnoštvom kritika, pa čak i onih konstruktivnih
  • izbegavanje bilo kakvih rasprava, objašnjavanja i ignorisanja detetovih osećanja
  • popustljivo roditeljstvu u kojem roditelji ne postavljaju granice.
Kako objašnjavaju stručnjaci, ove tri greške uočljive su kod velikog broja roditelja, a zapravo nisu ni svesni da na takav način uništavaju detetovo samopouzdanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare