Roditeljstvo

"Preterivanje s poklonima može naškoditi deci": Video-snimak pokrenuo burne reakcije VIDEO

Objašnjeno je da previše poklanjanja materijalnih stvari deci može naneti više štete nego koristi.

Ponedeljak, 30.10.2023.

09:12

Izvor: index.hr

Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

Neprocenjivu ulogu u životima svojih unuka imaju bake i deke, kod kojih deca uvek jedva čekaju da idu, jer baka i deka im sve dozvoljavaju. Međutim, video-snimak koji je objavila baka DeeDee na Instagramu u nameri da podeli neke korisne savete - iz svog ugla, izazvao je žestoku raspravu.

Objasnila je da davanje previše poklona deci može naneti više štete nego koristi njima samima, kao i da ona svojim unucima ne nosi poklone svaki put kada im odlazi u posetu, iako živi daleko od njih i viđa ih samo nekoliko puta godišnje.

Evo i kakvo objašnjenje ima za to. Prvo, njeni unuci već imaju "višak stvari" i poštuje želju roditelja da smanje nered u domu. Ali, ono što joj je najvažnije - da njeni unuci cene bakine posete zbog nje, a ne zbog materijalnih stvari koje će im doneti.

"Nadala sam se da će unuci željno iščekivati moj dolazak i obasipati me osmesima i zagrljajima, umesto da žure da provere šta je u mom koferu", rekla je.

Svoje tvrdnje je potkrepila naučnim istraživanjima koja kažu da su deca koja imaju manje igračaka kreativnija i duže se igraju.

"Dokazano je da dobijanje previše poklona povećava samodestruktivno ponašanje. Vaši pokloni usrećuju vaše unuke, ali svaki od tih poklona stvara privremeni nalet sreće i glad za još. Takva deca su sklonija dugovima na kreditnim karticama i nekontrolisanoj kupovini. Da pojasnim, radi se o previše poklona, niko ne sugeriše da svojim unucima ne dajete poklone. Ja ih svojim unucima dajem u posebnim prilikama i za obeležavanje važnih događaja, ali pokloni pri svakoj poseti ili višestruki pokloni u svakoj prilici mogu učiniti više štete nego koristi", objasnila je.

Ovoj baki je fokus na pružanju ljubavi i pažnje, a ponekad svojim unucima ponese zajedničku knjigu za čitanje ili neku društvenu igru. Njena objava je naišla na različite reakcije korisnika i većina se nije složa s njenim stavom, a šta vi mislite na ovu temu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare