Roditeljstvo

Nema pravila; da li bi decu trebalo hraniti kravljim mlekom? VIDEO

Šta bi roditelji trebalo da urade ukoliko se javi alergija na mleko i po čemu se ona razlikuje od intolerancije na laktozu? Odgovore je dala Nataša Dragutinović, gastroenterolog i specijalista pedijatrije, gošća emisije "150 minuta".

Utorak, 07.11.2023.

18:17

Izvor: TV Prva/Superžena

Nema pravila; da li bi decu trebalo hraniti kravljim mlekom? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Kada govorimo o alergijama, govorimo o alergijama na proteine kravljeg mleka. Naš imunološki sistem reaguje na protein koji unosimo kravljim mlekom, a kada govorimo o intoleranciji na laktozu, govorimo o tome da naš organizam ne može da svari mlečni šećer, laktozu. To znači da osobe koje nemaju dovoljnu aktivnost enzima laktaze u tankom crevu jednostavno ne mogu da tolerišu proizvode koje imaju u sebi mlečni šećer", objašnjava doktorka.

Doktroka takođe ističe da nema pravila kada je reč o pojavi alergije na kravlje mleko. Može da se razvije u ranom detinjstvu, ali i u kasnijem periodu odrastanja, pa čak i u starosti.

"Kravlje mleko, kao kravlje mleko u smislu da ćemo dati sada bebi pun obrok kravljeg mleka, ne savetujemo. Savetujemo da do navršenih prvih godinu dana beba ili sisa, ili da je na ishrani adaptiranom formulom".

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare