Nema pravila; da li bi decu trebalo hraniti kravljim mlekom? VIDEO

Šta bi roditelji trebalo da urade ukoliko se javi alergija na mleko i po čemu se ona razlikuje od intolerancije na laktozu? Odgovore je dala Nataša Dragutinović, gastroenterolog i specijalista pedijatrije, gošća emisije "150 minuta".

Deca | TV Prva/Superžena |
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

"Kada govorimo o alergijama, govorimo o alergijama na proteine kravljeg mleka. Naš imunološki sistem reaguje na protein koji unosimo kravljim mlekom, a kada govorimo o intoleranciji na laktozu, govorimo o tome da naš organizam ne može da svari mlečni šećer, laktozu. To znači da osobe koje nemaju dovoljnu aktivnost enzima laktaze u tankom crevu jednostavno ne mogu da tolerišu proizvode koje imaju u sebi mlečni šećer", objašnjava doktorka.

Doktroka takođe ističe da nema pravila kada je reč o pojavi alergije na kravlje mleko. Može da se razvije u ranom detinjstvu, ali i u kasnijem periodu odrastanja, pa čak i u starosti.

"Kravlje mleko, kao kravlje mleko u smislu da ćemo dati sada bebi pun obrok kravljeg mleka, ne savetujemo. Savetujemo da do navršenih prvih godinu dana beba ili sisa, ili da je na ishrani adaptiranom formulom".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu