Sa koliko godina dete treba da dobije prvi telefon? Pitanje koje muči mnoge roditelje

Većina roditelja postavlja ovo pitanje, a da li uopšte postoji pravi odgovor?

Deca | Novosti |
Podeli
Foto: BearFotos/Shutterstock
Foto: BearFotos/Shutterstock

Sa koliko godina dete treba da dobije prvi mobilni telefon? Profesorka psihologije na prestižnom američkom univerzitetu Jejlu, Lori Santos, smatra da postoji samo jedan tačan odgovor na ovo pitanje:

"Čekajte što je duže moguće. Mislim da je bolje što više odugovlačiti s davanjem tehnologije deci".

Mališani, od osam do 12 godina, koji imaju telefon, provode nešto manje od pet sati dnevno uz pametne uređaje, dok tinejdžeri izgube gotovo osam sati, pokazalo je istraživanje jedne neprofitne organizacije iz 2019. godine.

To vreme se retko koristi za kreativne aktivnosti. Naprotiv, mladi ga uglavnom utroše na društvenim mrežama ili gledajući video-zapise, ističu stručnjaci. Pomenuti psiholog smatra da će to verovatno podstaći loše mentalno zdravlje i ometati decu na časovima.

"Sam broj informacija koje bi dete moglo dobiti s društvenih medija može biti poražavajući. Tinejdžeri danas dobiju oko 200 obaveštenja na svojim telefonima", napominje Santos.

Udruženje Wait until 8th zagovara izbegavanje upotrebu pametnih telefona pre polaska u osmi razred. Navodi se da mališani u proseku prvi pametni telefon dobijaju sa deset godina. Ovi uređaji odvlače pažnju i potencijalno su opasni za decu, ali su široko rasprostranjeni u osnovnim i srednjim školama zbog društvenog pritiska i nerealnih očekivanja da ga imaju. Poručuju da je detinjstvo prekratko da bi se trošilo na pametne telefone.

"Roditelji bi takođe trebalo da budu primer deci", dodaje Santos.

"Ako ste stalno na mobilnom telefonu, biće teže da opravdate zašto vaše dete ne može da ga ima. Mališani neće uraditi ono što im vi kažete, već ono što vi radite".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu