Savet nutricioniste: U toku su prejedanja, sprečite stomačne probleme

Sezona slava je u jeku, a predstoji i Nova godina. Nutricionista Jasna Vujičić savetuje kako najlakše da "pregrmite" ovaj period i izbegnete stomačne tegobe.

Dijeta | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Da bi sistem za varanje mogao da odgovori na izazove u ovom periodu, važno je da pijete dosta tečnosti, da izbegavate da jedete i pribate sve, već samo ono što volite. Tako ćete smanjiti broj jela koja će biti na vašem meniju,a i broj kalorija.

Pošto je ishrana na svečanim trpezama prebogata mesom i ugljenim hidratima važno je se atak na sistem za varenje što uspešniej izbegne. "Ishrana bogata mesom i ugljenim hidratima ima za posledicu oboljevanje kardiovaskularnog sistema, od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola", objašnjava Vujičić za portal "Super žena". Pre odlaska na svečanu večeru najvažnije je da popijete malo vode, zatim nikada ne idite gladni, a možete da pojedete i šaku badema ili drugih koštunjavih grickalica.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako ipak ne izbegnete prejedanje, pa posle teške i masne hrane imate stomačne tegobe, nadutost i osećaj kao da ste progutali kamen- obavezno pomozi svom organizmu.

Kada ne pomažu ni čaša kisele vode, razmućena soda bikarbona, dr Branka Lazić kaže:

"Ukoliko se jave ovakvi problemi znači da stomak ne može dobro da svari hran. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane, ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo u vidu nekog preparata. Pri odabiru pankreasnih enzima najbolje uzmite enzime u formi sitnih granula".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu