Fitnes i dijeta

Kad telo pali "crveni alarm": Nekada sporije mršavimo baš zato što malo jedemo

Kada premalo jedemo, metabolizam se usporava kako bi se sačuvala energija, a to usporava gubitak suvišnih kilograma. Drugim rečima, koliko god malo pojeli telo će pokušavati da uskladišti baš sve

Ponedeljak, 21.06.2021.

08:15

Izvor: 24sata.hr

Kad telo pali
Foto: Profimedia

Podeli:

Želite li da izgubite višak kilograma ključ uspeha je da pojedete manje kalorija, ali mnogi greše pa se previše suzdržavaju od jela, što može da ima suprotan učinak i upravo da uspori mršavljenje. Naime, u nedostatku hranjivih materija u telu se pali "crveni alarm" i ono počne svaku unesenu kaloriju da skladišti "za crne dane".

Ovo su znaci da jedete premalo:

1. Puno razmišljate o hrani

Naravno, telo vam žudi za kalorijama pa je tako i vaš um preokupiran hranom. Razmišljate li po ceo dan o hrani i ne možete nikako da se otarasite te misli, možda je vreme da promenite sistem ishrane.

2. Preskačete obroke

Mnogi veruju kako je preskakanje obroka dobar način za unos manje kalorija, a time i gubitak kilograma, ali nije tako. Ukoliko ne pojedete doručak, ručak ili večeru vi zapravo pomažete svom telu da isključi mehanizme zaslužene za unutrašnje sagorevanje.

3. Često vas boli glava

Osećate li često vrtoglavice, drhtavicu i glavobolju, to bi moglo da bude i zbog nedovoljnog unosa kalorija. U nedostatku hrane, mozak ne dobija dovoljno glukoze, a to znači da je nivo šećera u previše nizak. U takvom slučaju, javljaju se razne vrste fizičkih problema.

4. Nemate volje da vežbate

Ako vam se čini da ste umorni već i od same pomisli na vežbanje, stalno ste iscrpljeni i imate problema sa koncentracijom - to bi mogla da bude posledica nedovoljnog unosa hranjivih materija u organizam.

Kada telu nedostaje hrane, nivo energije pada, a ostaje tek nešto malo za osnovne funkcije i preživljavanje, što to je za naše telo vrlo naporno.

5. Razdražljivi ste

Puno je razloga za razdražljivost, no jedan od njih je i izgladnjivanje. Ukoliko namerno preskačete obroke i suzdržavate se od hrane kad god možete, raspoloženje će vam se teško popraviti. Čak je i naučno dokazano kako nedostatak kalorija vodi ljutnji i frustraciji.

6. Pojeli ste večeru ali ste još gladni

To pokazuje da tokom dana niste uneli dovoljno kalorija u organizam i, iako ste se najeli, telo žudi za još. To ne znači nužno da morate da jedete više, već ono što pojedete treba da bude boljeg kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare