Mozak im ne funkcioniše punim kapacitetom: Muškarci se uznemire čim počnu da misle o ženama

Žene stalno viđaju jako privlačne muškarce, ali ne gube razum zbog njih. Kod muškaraca je priča potpuno suprotna, pokazalo je jedno istraživanje sprovedeno na 71 ispitaniku.

Iz muškog ugla | 24sata.hr |
Podeli
Foto: Luis Molinero/shutterstock
Foto: Luis Molinero/shutterstock

Nauka je otkrila da ne samo da muškarci postaju, pa, gluplji, u prisustvu žena, već i samo spominjanje imena žene može da ima takav učinak na njih.

Psiholog Džon Karemans i autorka studije Sane Nauts, podelili su Stroop test (osnovni kognitivni test) 71 muškarcu i ženi i zamolili ih da odgovore putem instant poruke ispitivačima koji bi se predstavljali muškim ili ženskim imenom.

Iako test kognitivno ni na koji način nije uticao na žene, muškarci su nesrećno podbacili u svojim kognitivnim veštinama nakon što su čuli žensko ime.

Drugim rečima, njihov mozak jednostavno nije mogao da funkcioniše punim kapacitetom samo zato što su na ekranu čitali ženska imena poput 'Amanda' ili 'Natali'.

Tokom drugog eksperimenta, svim učesnicima je rečeno da će poslati poruku žena ili muškarac. Iako im nikad nisu poslate te poruke kod muškaraca se pokazalo da su bili uznemireni mogućnošću da će im žena poslati poruku i opet nisu bili sposobni da razmišljaju u punom kapacitetu.

Što su mislili da će se dogoditi ako im žena pošalje poruku? Sad se postavlja pitanje koliko stvarno žena ima uticaja na muškarca.

Razlog zašto su toliko uznemireni mogućnostima, čak ne samim događajem, i zašto se toliko opterećuju time je nejasan, ali Nautsino objašnjenje je da je verovatnije da će muškarci 'percipirati relativno neutralne situacije u seksualnom smislu' nego žene i da u tome leži problem s njihovim osnovnim funkcionisanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu