Lepota žene

Ove navike su katastrofa za kožu, tvrde stručnjaci

Nekih loših navika u ishrani morate da se odreknete ukoliko želite čistu kožu.

Sreda, 23.02.2022.

14:36

Izvor: klix.ba

Ove navike su katastrofa za kožu, tvrde stručnjaci
Foto: Lordn/Shutterstock

Podeli:

Loš izbor hrane i loše navike u ishrani i te kako mogu negativno da utiču na vašu kožu.

Od sivila lica do dubinskih bora: Kako sprečiti isušivanje kože

"Često su problemi s kožom povezani s upalom, lošim zdravljem creva i/ili neuravnoteženim hormonima", kaže Paulina Li, nutricionistkinja.

Shodno tome, ona je navela šest obrazaca u ishrani koji utiču na našu kožu.

"Tehnika vlažnog sendviča" – trend koji je obeležio 2021.

Redovno konzumiranje hrane koja izaziva upale

Pomfrit, pržena piletina, obrađena peciva, beli hleb... Popis loših namirnica se nastavlja u nedogled i nažalost mnogi ih konstantno jedu.

Kućne formule za sjajnu kožu: Većina sastojaka nalazi se u domaćinstvu

"Konzumiranje hrane koja izaziva upale može negativno uticati na zdravlje creva i povećati oštećenja kože iznutra. Naše zdravlje creva duboko je povezano s našom kožom. Zato pravilna ishrana koja potpomaže zdravlje creva može poboljšati vaš ten", ističe Paulina Li.

Razne studije uočile su da se problem u mikrobiomu creva vidi na koži. Problem poznat kao disbioza postoji u brojnim uobičajenim kožnim bolestima, uključujući akne, psorijazu i atopijski dermatitis. Većina nas zna kako naši hormoni mogu dovesti do izbijanja akni.

Konzumirajući uravnotežene i zdrave obroke možemo pozitivno da utičemo na našu kožu, prenosi MSN.

Jo-jo dijeta

Ovo je još jedna negativna navika u ishrani koja može biti loša vest za vašu kožu, kao i za celokupno zdravlje.

"Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da postoji znatna korelacija između akni i poremećene ishrane, što znači da je poremećena ishrana varijabla koju bi trebalo kontrolisati u istraživanjima povezanim s aknama", kaže nutricionistkinja Rejčel Fin.

Ona preporučuje da bi za čistu kožu, bez upala, trebalo da se redukuje količina stresa.

"Poznato je da restriktivne navike u ishrani i jo-jo dijeta povećavaju stres", dodaje ona.

Ne jedete dovoljno hrane pune probiotika

Još jedna loša navika za kožu? Ne unosite dovoljno probiotika u ishrani. Iako je, prema mišljenju stručnjaka, potrebno više istraživanja kako bi se razumeli temeljni mehanizmi koji objašnjavaju povezanost creva i kože, oni, ipak, navode da sastav našeg crevnog mikrobioma može doprineti razvoju određenih kožnih stanja, posebno ako imamo lošije zdravlje creva

"Jedna studija je pokazala da je unos probiotika povezan sa znatno nižom učestalošću ekcema na koži", dodaje.

Ishrana bogata ugljenim hidratima

Volite da jedete testeninu, beli hleb i slatkiše? Moraćete da se odreknete ovih loših navika.

"Rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba, prženih proizvoda, slatkiša ili zaslađenih napitaka, obično su hrana s visokim glikemijskim indeksom. Takva hrana brže podiže šećer u krvi, ali šteti zdravlju", kaže Paulina Li.

Istraživanja sugerišu da hrana koja podiže nivo šećera u krvi i uzrokuje veći odgovor na insulin može pogoršati pojavu akni. Taj porast šećera, takođe, može proizvesti lučenje androgena, koji stvara akne.

Ishrana s malo vlakana

Trebalo bi naglasiti da ishrana s niskim udelom vlakana može biti još jedan od uzroka kože bez sjaja.

"Baš kao što su važni probiotici, važna su i vlakna, koja su jednako korisna za naše zdravlje creva. Prema onome što znamo o povezanosti creva i kože, zdrava creva znače zdravu kožu", ističe.

Prerađena hrana nije dobra za vašu kožu.

"Zapadnjački stil ishrane obično sadrži previše prerađene hrane i rafiniranih ugljenih hidrata, što može dovesti do upale. Upala može dovesti do akni i izbijanja raznih nečistoća na koži", kaže Paulina Li.

Kako dalje navodi nutricionistkinja, postoji rešenje za ovaj problem.

"Trebalo bi da jedete celovitu hranu i obroke bogatih hranjivim materijama s naglaskom na hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, i antioksidansima, poput bobičastog voća."

Da biste se osećali dobro i imali sjajan ten, priča Paulina Li, dodajte bobičasto voće i zobene pahuljice u svoj plan svakodnevne ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare