Koliko često možete da peglate kosu, a da je ne oštetite?

Kao i kod većine stvari, količina toplote koju vaša kosa može da podnese bez oštećenja zavisi od tipa kose, stanja u kom se nalaze vaši pramenovi, kao i način nege vaše frizure.

Kosa i koža | diva.vecernji.hr/Tina Hajduk |
Podeli
Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock
Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock

Postoje dani kada želite da vam kosa bude glatka i sjajna, a jedan od najbržih načina da to postignete je feniranje odnosno peglanje kose. Jedini problem jeste korišćenje pegle ili drugih "vrućih" aparata koji mogu da uzrokuju štetu, pogotovo ako ih neadekvatno koristite.

Proces detaljnog peglanja kose je naporan. Prvo treba nanesti sredstvo za zaštitu vlasi od toplote, a zatim treba podesiti peglu za kosu na adekvatnu temperaturu, koja se razlikuje od tipa kose.

Možete opeglati kosu a da je ne oštetite, a o detaljnim koracima kako to da postignete, frizerka iz Amerike je objasnila da prvo - većina ljudi ne pere kosu pravilno. Treba šamponirati samo teme, ali ne i vlasi.

Generalno, ravniji, finiji pramenovi su skloniji oštećenju, pa ako vaša kosa spada u tu kategoriju, smanjite učestalost peglanja i držite nisku temperaturu. Valovite i kovrčave teksture zahtevaju nešto višu temperaturu, kao bi peglanje bilo delotvorno, ali svejedno je važno da vodite računa koliko često peglate kosu.

Budući da je kovrdžavoj kosi potrebna vlaga, najbolje je da je peglate u manjoj meri kako ne biste oštetili vlagu u vlasima. Proizvodi kao što su hidratantni šamponi i regeneratori i ostala sredstva za zaštitu od toplote korisni su prilikom negovanja, kako bi kosa bila što manje oštećena prilikom peglanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu