Lepota žene

Mit ili istina: Da li je zdravo prati lice dok se tuširate

Iako je većini nas sasvim prirodno da tokom tuširanja i kupanja operemo lice, verovali ili ne, ova uobičajena navika mogla bi da našteti koži vašeg lica.

Četvrtak, 21.09.2023.

14:30

Izvor: klix.ba

Mit ili istina: Da li je zdravo prati lice dok se tuširate
Foto: carol.anne/Shutterstock

Podeli:

Budući da se uglavnom tuširamo toplom vodom, njom peremo i lice, ali pojedini lekari kažu da na taj način možete ukloniti prirodna ulja s kože vašeg lica, koja je čine hidratiziranom i blistavom.

Osim toga, dugim tuširanjem toplom vodom takođe izlažete svoju kožu visokim temperaturama, što može izazvati iritaciju ili akne, a čest je i savet da budemo na oprezu zbog bakterija koje se nalaze u kupatilu.

Dermatolozi Ajvi Li i Abigejl Džejms navode da su sve to ipak mitovi. Slažu se s tim da je najbolje biti oprezan tokom pranja lica pod tušem, kao i da ključnu ulogu tu igra temperatura vode.

"Navodni rizik je da vruća voda dehidrira kožu, toplina od vruće vode i pare može proširiti osetljive krvne sudove u koži i učiniti da popucaju, a bakterije u kupatilu mogu da povećaju rizik od infekcije. Međutim, nema naučnih dokaza koji bi ovo potvrdili", objašnjava Ajvi Li, dok njena koleginica smatra da nije štetno prati lice pod tušem ukoliko pripazimo na temperaturu vode.

"Para zapravo može pomoći u procesu čišćenja lica. Mnogi tretmani lica širom sveta koriste paru tokom procesa čišćenja lica, jer omekšava sadržaj začepljenih pora. To znači da čišćenje može biti delotvornije."

Na kraju, svi ćemo reći da je svakako bolje da operemo lice pod tušem nego da to nikako ne uradimo. Samo je potrebno da pronađete šta vašoj koži najbolje prija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare