Roditeljstvo

Čega se sve plaše trudnice: Od gubitka bebe do pravilne ishrane

Većina trudnica plaši se da će izgubiti bebu i taj strah je najveći u prva tri meseca. Čega se još plaše buduće mame?

Četvrtak, 25.01.2018.

10:00

Izvor: Super žena

Čega se sve plaše trudnice: Od gubitka bebe do pravilne ishrane
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Ne hranim se zdravo i plašim se da to može da naškodi mojoj bebi

Buduće majke danas su u velikom strahu i pod ogromnim pritiskom zbog opterećenosti zdravom ishranom u trudnoći.

Tokom prve posete ginekologu trebalo bi da se informišete o nekim osnovnim namirnicama koje bi trebalo da izbegavate dok ste u drugom stanju i da vam preporuči vitamine koje bi trebalo da pijete.

Svakako se ne treba opterećivati, jer nemoguće je da svako pravilo u potpunosti ispoštujete i da se kad god poželite nešto da jedete pitate da li ovo smem da pojedem. Ipak potrudite se da smanjite unos kafe i prestanete da konzumirate alkohol i cigarete.

Ne znam kako ću preživeti porođaj

Kada vam se približi termin porođaja pokušajte da svaki dan organizujete tako da što manje imate vremena da razmišljate o pitanjima o porođaju koja vas muče i brinu. Dekorišite sobu za bebu, razmišljajte o imenu, družite se sa prijateljicama i rodbinom, čitajte knjige...

Ukoliko ste osoba koja se više unervozi što više saznaje informacija o porođaju, porazgovarajte sa svojim lekarom, koji će vas umiriti i dati vam najbolje informacije. Izbegavajte da razgovarate ili da čitate o negativnim iskustvima sa porođaja, jer će vas to samo dodatno uplašiti.

Nikada neću vratiti staru kilažu

Svaka trudnica se brine da li će uspeti da se vrati na staru kilažu nakon porođaja i čini im se da je to jednostavno nemoguće.

Zapamtite da nema potrebe da jedete za dvoje tokom trudnoće i da bi idealno bilo kada biste se ugojili između 11 i 16 kg, jer istraživanja pokazuju da su žene koje su se u ovim okvirima ugojile, najlakše vratile staru kilažu.

Još o ovoj temi pogledajte u prilogu iz emisije "159 minuta":

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare