Roditeljstvo

Muškarci, evo kako možete da pomognete svojoj ženi na porođaju

Poslednje naučno istraživanje dokazalo je da držanje za ruku tokom porođaja je mnogo više od utešnog gesta.

Subota, 27.01.2018.

13:08

Izvor: Super žena

Muškarci, evo kako možete da pomognete svojoj ženi na porođaju
Foto: Thinkstock

Podeli:

Naučnici sa Univerzitata u Koloradu u studiji su otkrili da držanje ruke od strane partnera može da olakša fizičku bol tokom porođaja. Oni navode da žene na taj način dobijaju osećaj udobnosti i sigurnosti, te ovaj čin i te kako psihološki utiče pozitivno na njih.

Kako bi otkrili da li držanje ruke zaista predstavlja više od gesta, naučnim tim predvođen Pavel Goldstinom je sproveo dva eksperimenta.

Oni su okupili 23 para, starosti između 23 i 32 godine, a Pavel otkriva da su pri izboru bili vođeni tačno određenim kriterijumima. Tako su porodilje morale da budu idealnog zdravlja, nisu smele da konzumiraju nikakve lekove protiv bolova, a parovi su morali da imaju čvrstu i jaku vezu.

Tim je sproveo četiri različita testa.

Prema dobijenim rezultatima utvrđeno je da su žene osetile znatno veći bol kada je njihov partner bio odsutan iz sobe, odnosno fizički nije bio prisutan. Za razliku od toga, kada su dame bile u pratnji svog partnera, nivo bola se smanjio, a posebno u slučaju kada ih je partner držao za ruku.

Na taj način su naučnici došli do zaključka da sam dodir ima znatno veće dejstvo nego što se misli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare