Roditeljstvo

Da li su bolne grudi siguran pokazatelj trudnoće?

Većina žena koja pokušava da ostane u drugom stanju bolne grudi smatra najverodostojnijim znakom trudnoće. Ipak, to nije uvek slučaj. Mogu se pojaviti iz različitih razloga. Nekad su razlog hormoni, a tokom menstruacije bolne grudi su sasvim normalna pojava.

Sreda, 27.05.2020.

20:30

Izvor: klix.ba

Da li su bolne grudi siguran pokazatelj trudnoće?
Foto: Depositphotos, puhhha

Podeli:

Bol se može javiti u samo jednoj ili u obe dojke. Može se proširiti na cele grudi, ili biti samo na određenom mestu. Takođe, bol može biti konstantan ili trenutan.

Tokom prvih nedelja trudnoće, bol u grudima nije toliko jak. Vaše grudi su uglavnom natečene i vrlo osetljive na dodir. Vežbanje i seks mogu postati vrlo neprijatni. Ne preporučuje se spavanje na stomaku.

Kod mnogih žena, bradavice su posebno osetljive u ranoj trudnoći, ali to prođe u roku od nekoliko nedelja. Kako prvo tromesečje prolazi, primetićete punoću i težinu u grudima. Neke žene takođe osećaju da im bradavice "trnu" tokom prvog tromesečja.

Oštar bol koji izgleda kao ubod nožem u određeno područje nije uobičajen tokom trudnoće. Iako se može dogoditi, ovakav bol je retka pojava.

Bol u dojkama je često prvi simptom koji se javlja već nedelju-dve nakon začeća, pa i do četvrte nedelje trudnoće.

Bol nije jedini simptom povezan s grudima koji možete očekivati tokom trudnoće. Tokom drugog tromesečja (od 13. do 26. nedelje), možete primetiti da vam areole postaju tamnije.

Osim toga, ako primetite neku tečnost u drugom ili poslednjem tromesečju, ne brinite. To jača imunitet bebe, i to će piti prvih dana nakon porođaja, pre nego što mleko krene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare