Roditeljstvo

Zašto zavidimo Nemcima: "Ambulanta za uplakane bebe" nudi pomoć iscrpljenim roditeljima

Nakon što je Dara Filds na Tviteru objavila da u Berlinu postoji usluga hitne pomoći za uplakane bebe, nije teško zaključiti zašto mnogi zavide stanovnicima glavnog grada Nemačke.

Petak, 19.08.2022.

07:54

Izvor: index.hr

Zašto zavidimo Nemcima:
Foto: goodluz/Shutterstock

Podeli:

Osim u Nemačkoj, usluga "Schreibaby Ambulanza", što u prevodu znači Ambulanta za uplakane bebe, dostupna je i u Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu.

Cilj je da se novopečenim majkama pruži krizna podrška u trenucima očaja, straha i iscrpljenosti koje često osećaju dok balansiraju sopstveni fizički oporavak s novorođenčetom koje plače.

Kada hitna pomoć za uplakane bebe stigne, roditeljima se ponudi da se distanciraju, kao i da nauče nove i inovativne načine brige o jedinstvenim potrebama svoje bebe.

"U Berlinu postoji ambulanta za uplakane bebe. Ako vaša beba previše plače, a vi ste iscrpljeni, oni dolaze k vama, proveravaju vaše emotivno stanje i daju vam savet", napisala je Dara Filds.

Ovu uslugu mogu koristiti roditelji dece do treće godine. Pomoć nude i socijalni radnici, učitelji i psiholozi koji savetuju o spavanju, ishrani i ponašanju, kao i o svemu ostalom što bi moglo povećati stres i iscrpljenost kod roditelja male dece.

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA), jedna od sedam žena doživi postporođajnu depresiju, a studija iz jula 2022. godine, objavljena u "Journal of Psychiatric Research", pokazuje da su se stope znatno povećale od početka pandemije koronavirusa.

Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu "Academic Pediatrics", otkrila je da je za žene koje imaju nemirne bebe dvostruko veća verovatnoća da će imati umerene do teške simptome depresije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare