Roditeljstvo

Delotvorna 80 odsto: Naučnici razvili metodu kojom se može odabrati pol bebe

Naučnici su razvili novu tehniku pomoću koje je moguće izabrati željeni pol deteta, a čija uspešnost iznosi 80 odsto.

Četvrtak, 23.03.2023.

11:33

Izvor: vecernji.hr, superžena

Delotvorna 80 odsto: Naučnici razvili metodu kojom se može odabrati pol bebe
Foto: Serhii Bobyk/Shutterstock

Podeli:

Istraživaći, među kojima je i profesor Đanpjero Palermo s medicinskog fakulteta Weill Cornell, kaže da je nova tehnika "sigurna, delotvorna, pristupačna i etički prihvatljiva".

"Naša metoda odabira pola ne povećava prisustvo abnormalnog broja hromozoma u ćeliji. S toga se može smatrati izuzetno sigurnom, kao i delotvornom, pristupačnom, i etički prihvatljivom", prenosi "Daily Mail".

Sa druge strane doktorka Čana Jajasen, profesorka andrologije na koledžu Imperial u Londonu tvrdi da je ovo dostignuće "beznačajno u poređenju sa ozbiljnim etičkim problemima koje je pokrenulo samo istraživanje".

"Oni predlažu selekciju sperme kao 'etičku' alternativu selekciji embriona. Smatram da je ovo neverovatno jer je selekcija sperme samo još jedan način odabira embriona za manipulisanje polom potomaka, sa štetnim društvenim implikacijama", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare