Roditeljstvo

Medicinska sestra objavila video i upozorila: Pogledajte kako beba diše - ovo su simptomi da ima RSV

Simptomi da novorođenče ima RSV - medicinska sestra objavila video snimak na kojem se jasno vide znakovi oboljenja... Evo na šta roditelji treba da obrate pažnju!

Subota, 30.09.2023.

11:34

Izvor: yumama

Medicinska sestra objavila video i upozorila: Pogledajte kako beba diše - ovo su simptomi da ima RSV
Foto: Yulyazolotko/Shutterstock

Podeli:

Bolničarka i majka troje dece Niki Jukuc redovno objavljuje edukativne video snimke za roditelje na svom Instagram profilu pod nazivom "Tiny Hearts Education". U jednom od svojih najnovijih postova, podelila je video upozorenja koje prikazuje bebu sa RSV (Respiratorni sincicijalni virus), staru samo nekoliko nedelja.

Na video snimku je prikazano kako beba otežano diše, što se prepoznaje po načinu na koji se povlače grudni mišići i koža između rebara. Od simptoma još se javljaju i promena boje kože, neobični zvukovi dok beba diše, kao i dehidratacija.

Respiratorni sinicijalni virus (RSV) je virus koji uzrokuje zapaljenje pluća i respiratornog trakta. Toliko je rasprostranjen da je njime bila zaražena većina dece do svoje navršene 2 godine. Uglavnom dolazi do infekcije gornjih disajnih puteva, u vidu prehlade, ali može izazvati i infekcije donjih disajnih puteva kao što su bronhiolitis i pneumonija.

RSV je kod beba najčešći uzrok bronhitisa, kao i upale pluća. Simptomi bolesti se javljaju četiri do šest dana nakon infekcije, a većina dece se oporavlja u roku od sedam do 14 dana. U slučaju infekcije RSV-om, važno je da se konsultujete sa lekarom, kao i da pažljivo pratite kako se simptomi razvijaju.

Kod novorođenčadi, RSV je najčešći uzrok bronhiolitisa, upale malih disajnih puteva u plućima. Skoro sva deca do dve godine dobiju infekciju izazvanu RSV-om. Kod novorođenčadi i male dece zaražene RSV-om, simptomi bolesti se javljaju četiri do šest dana nakon infekcije, a većina dece se oporavlja u roku od sedam do 14 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare